Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Utöka risförrådet!

Plantry

Enkel & smart matplanering

Planera din vegovecka med utvalda recept från Vegourmet och andra vegokockar. För iPhone och iPad.

Plan your meals with Plantry Shop your meals with Plantry Cook your meals with Plantry
text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Lär dig skilja på olika rissorter och välja rätt i butiken! Vi listar ett par favoritris och ger tips för optimala användningsområden.

Basmati


basmati


Ett indiskt ris med nötig karaktär. Bör blötläggas 30 minuter innan det kokas för ett jämt kokresultat. Kokt är riset lätt och fluffigt. Riset finns både som vitt och brunt. Perfekt till indiskt.

Carnoli


carnaroli


Det optimala risottoriset. Carnaroliris har högre halt av stärkelse än arborioris som ofta används för risotto. Detta gör att riskornen behåller sin form vilket resulterat i en mindre grynig risotto.

Jasmin


jasmin


Ett thailändskt ris med något blommig doft. Riset är lite klibbigt som tillagat och är lätt att äta med pinnar. Bör alltid sköljas innan det kokas. Perfekt till en wok eller vid sidan om andra rätter. Inte optimalt att steka då det tenderar att falla sönder.

Rottraris

rött råris

Ett fullkornsris med fyllig och nötig smak. Den fina färgen kommer, precis som hos svart ris, från antioxidanten antocyanin. Rött ris tar ganska lång tid att koka och kan med fördel blötläggas. Rött ris är gott till exempel i sallader.

Fullkorn


råris/fullkorn


Råris är opolerat ris där riskornens yttre hinna finns kvar. Fullkornsris är en form av råris som är behandlat för kortare koktid. Riset har en något nötig smak och grov konsistensens. Fullkornsris finns i en mängd sorter, på bilden syns basmatiris i fullkornsvariant.

Svartraris

svart råris

Klassas ofta som det nyttigaste riset då det är rikt på antioxidanter. fiber och mineraler. Riset är ganska klibbigt som tillagat och är vanligt att använda i asiatiska risbaserade efterrätter, men lämpar sig precis lika bra till woker och annat.

Grotris

grötris

Grötris är ett ris med runda, vita riskorn som faller sönder och klibbar ihop vid kokning. Utöver att använda det till gröt passar riset perfekt att göra klibbiga efterrätter på, eller i nödfall istället för sushiris.

Vildris

vildris

Vildris är egentligen inget ris utan ett gräs. Smaken är nötig, med en säregen karaktär. Blötlägg helst i några timmar innan kokning. Vildris säljs ofta uppblandad med annat ris då rent vildris är dyrt. Ett proteinrikt ris som är gott till en wok.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Läs också

recept
FRIED RICE MED CHILI & SELLERI
recept
KOKOSRISPUDDING MED INLAGDA PÄRON
recept
CONGEE MED VINÄGERSHIITAKE
artikel
RUNDTUR I ASIATISKA LIVSMEDELSBUTIKEN
artikel
36 saker du kan göra med betor
artikel
Följ med Garant till kakaofabriken
artikel
Verdammt lecker, Berlin!
nyhet
Havrebaserade såsbaser och andra havre-nyheter från Fazer
artikel
Sommarens kyligaste tips – Cold brew
artikel
VEGANGUIDE TILL SAN FRANCISCO
artikel
Veganska semlor i Stockholm
artikel
Kärlek till pasta

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB