Aubergine och tomat är en mustig smakkombination som passar perfekt i en enkel middagssoppa. Tillsammans med någon näve örter och lite syra från vitt vin blir denna släta soppa snabbt en favorit till vardagsmiddagen.
Ingredienser
- 1
- stor aubergine
- 2-3 msk
- olivolja
- 1
- gul lök, hackad
- 2
- vitlöksklyftor, fint hackade
- 3 msk
- tomatpuré
- 1 burk
- krossade tomater
- 2 msk
- HACKAD FÄRSK BASILIKA
- 2 msk
- HACKAD FÄRSK TIMJAN ELLER PERSILJA
- 1 tsk
- torkade chiliflakes
- 2 dl
- vitt vin
- 2 msk
- koncentrerad grönsaksfond
- svartpeppar
- salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225°c. Dela auberginen på mitten på längden. Pensla med olivolja, salta. Ställ in i ugnen och grilla i ca 40 minuter.
Lägg auberginen på en skärbräda, gör ett snitt och dra av skinnet. Skär auberginen i bitar. Värm upp en kastrull till medelvärme och ringla i lite olivolja.
Stek löken tills den får färg, låt vitlöken steka med mot slutet. Lägg ner tomatpuré, basilika, timjan och chiliflakes i kastrullen och vänd runt.
Stek i ytterligare någon minut. Häll på vinet och låt reducera till hälften. Tillsätt auberginebitar, krossade tomater och fond. Låt sjuda i minst 15 minuter. Mixa med en stavmixer eller mixer. Smaka av med salt och peppar.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.