Ha i åtanke att marängbottnarna kommer bäst till sin rätt när tårtan precis lagts ihop, då de annars tappar sin krispighet om de varit i kontakt med fyllningarna för länge. Att lägga ihop tårtan precis innan den ska ätas är därför en god rekommendation!
Ingredienser
- 170 g
- aquafaba (vattnetspadet från ca en burk kikärtor)
- 200 g
- strösocker
- en nypa
- vinsyra
- 8 g
- maizena, ca 1 msk
- 60 g
- grova kokosflingor
- 200 g
- fryst mango
- 1-2
- citroner, bara saften
- ca 10 g
- strösocker
- 5 g
- maizena, ca 1½ tsk
- ca 1 tsk
- vatten, för maizenan
- 300 g
- garants kokosmjölk, eller annan
- krämig kokosmjölk/grädde
- 1-2
- citroner, skal + saft
- en nypa
- salt
- 30 g
- agavesirap
- torkad mango, skuren i strimlor
- torkade kokosflingor
- torkad ringblomma, kan uteslutas
KOKOSMARÄNGBOTTNAR
MANGOKRÄM
CITRONGRÄDDE
DEKOR
Gör så här
KOKOSMARÄNGBOTTNAR
Häll av spadet från kikärtorna i en vispvänlig bunke, vispa upp med elvisp. Tillsätt vinsyran när blandningen börjar bli skummig, och blanda därefter successivt vispet med strösocker, lite i taget så det vispas in ordentligt och får massan att växa och bli fastare. Spara lite av strösockret och blanda med maizenan, detta vispar du in sist i massan när marängen är så gott som klar.
Sätt ugnen på 100-120°C. När du har en fast glansig maräng som du i bunken kan vända uppochned utan att den förändras i texturen, så vänder du försiktigt ned den rivna kokosen i marängen med en slickepott.
Fyll massan i en spritspåse, spritsa upp fem rundlar på bakplåtspapper, cirka 1-1 ½ centimeter höga.
Baka marängbottnarna i ugn cirka 60 minuter, det gör inget om de känns lite mjuka längst in i mitten – det är en smaksak! Låt bottnarna svalna.
MANGOKRÄM
Låt mangon tina, mixa den med stavmixer till puré eller kör den i matberedare till en grovhackad konsistens om du föredrar en mindre slät kräm.
Blanda maizena med vatten i en kopp.
Värm därefter mangopurén med citronsaft, maizenablandning och socker under omrörning tills den tjocknat något och du är nöjd med sötma och syra, smaka av och tillsätt socker och/eller pressad citron.
Häll över mangokrämen i en låg skål, låt svalna.
CITRONGRÄDDE
Vispa upp kokosgrädden med en nypa salt och en droppe citron, så den blir luftig – det är viktigt att den är kall!
Tillsätt successivt citronzest, citronsaft och agavesirap under omrörning; smaka av tills du är nöjd med smakbalansen. Förvara blandningen i kyl tills du ska montera tårtan.
MONTERING
Denna tårta bör ätas relativt omgående efter montering – eftersom bottnarna är av maräng och fyllningarna blöta, så börjar tårtan säcka ihop rätt snabbt!
Vänd pappret med marängbottnarna uppochned ovanpå ett annat papper och ta loss bottnarna. Är de lite kladdiga på undersidan och svåra att lossa, kan du doppa fingrarna i lite potatismjöl eller maizena, så går det enklare att få loss bottnarna utan att du fastnar med fingrarna i dem.
Fyll två spritspåsar; den ena med mangokrämen, den andra med citrongrädden.
Montera förslagsvis tårtan enligt följande; botten, mangokräm, botten, mangokräm och citrongrädde, botten, citrongrädde, botten. Spara den femte bottnen.
Spritsa resterande mangokräm och citrongrädde ovanpå tårtan enligt eget tycke och smak, och bryt isär den sparade marängbottnen och placera ut bitarna dekorativt ovanpå tårtan.
Strö rostade kokosflingor, torkade mangostrimlor, och torkad ringblomma över tårtan. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.