Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Älskade, hatade ärtsoppa

Plantry

Enkel & smart matplanering

Planera din vegovecka med utvalda recept från Vegourmet och andra vegokockar. För iPhone och iPad.

Plan your meals with Plantry Shop your meals with Plantry Cook your meals with Plantry
text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Den svenska husmansklassikern har antagligen lagats ända sedan stenåldern, åtminstone från 1200-talet finns otvivelaktiga spår. Än idag gör den succé på middagsbord, under torsdagkvällar, eller vilken annan veckodag som helst.

Varför just torsdagar är förknippade med ärtsoppa förklaras med den katolska medeltidens fastedag, vilken inföll under fredagar. I uppladdning för denna blev torsdagen en naturlig dag för frossa. Och vad frossar man hellre i än skålar av ärtsoppa? Särskilt om soppan efterföljs av frasiga pannkakor med sylt.

Långt fler anledningar än att kalasa på pannkakor finns dock för att motivera ärtsoppekokande. Rätten passar utmärkt att frysa in och spara till senare, vilket gör den optimal för att laga stora mängder av. Många hävdar till och med att soppan blir bättre om den görs i stora volymer. I svenska och finska arméer var den länge populär, till stor del tack vare ärtornas långa hållbarhet, ett argument som håller precis lika bra idag.

Traditionellt sett lagas ärtsoppa med kött som en av grundpelarna, men det går såklart minst lika bra att göra i en helt vegetarisk variant. Att servera senap till ärtsoppa är så gott som obligatoriskt, en söt variant eller en lite starkare passar båda lika bra. Vanliga smaksättare i själva sopan är lök, morot, nejlika, timjan, mejram och lagerblad.

En kusin till ärtsoppan är den lyxiga varianten crème ninon som kokas på gröna ärtor och torr champagne. Går det att pimpa upp även den vanliga ärtsoppan? Under 1800-talet, punschens guldålder, var det kutym att servera soppan med ett glas varm punsch. Gott än idag, även om det funkar lika bra med ett glas kall mjölk. Ett annat alternativ är att prova en ny smaksättning eller toppa soppan med något gott. Här under hittar ni två av våra förslag!

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Läs också

recept
ÄRTSOPPA MED MISO & ÄPPLE
recept
KLASSISK ÄRTSOPPA med rökig portabello
artikel
RUNDTUR I ASIATISKA LIVSMEDELSBUTIKEN
artikel
Verdammt lecker, Berlin!
artikel
36 saker du kan göra med betor
artikel
Den perfekta pannkakan
nyhet
Världsberömd vegoburgare till Sverige, vegansk mjukglass på Ikea och annat du måste ha koll på
artikel
10 veganska guldkorn i Göteborg
artikel
Kärlek till pasta
artikel
Våra bästa örttips!
artikel
VEGANGUIDE TILL SAN FRANCISCO
nyhet
Nyheter från Vegme: potatissallad och tikka masala

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB