DRINKAR, DRYCKER & SMOOTHIES
Mynta och citronmeliss är två örter som passar underbart bra i friska drinkar. Andra örter, som till exempel basilika och koriander är också väl värda att experimentera med. I smoothies och juicer passar det perfekt att mixa ner ett ordentligt knippe av till exempel persilja.
SYLTER & MARMELADER
Ge sylter och marmelader en extra smakboost med inslag av örter. Timjan passar till exempel perfekt i hallonmarmelad, och citronmeliss ger blåbärssylt en extra dimension.
GÖR EGET ÖRTSALT!
Ställ fram ett hemblandat örtsalt på middagsbordet! ⅔ flingsalt blandas med ⅓ hackade örter som du torkat själv. Till exempel rosmarin, oregano, lavendel och timjan passar bra.
SMAKSÄTT OLJOR & VINÄGER
Lite grövre örter passar utmärkt för att sätta smak på olja eller vinäger. Fyll en flaska med olivolja, kallpressad rapsolja, vitvins- eller äppelcidervinäger. Peta ner kvistar av till exempel rosmarin, timjan eller oregano. Låt stå i rumstemperatur i några veckor. Perfekt gå-bort-present!
TILL ÖRTSMÖR
Till grillat, välstekt, kokat eller lite vad som helst, passar ett smakrikt örtsmör bra. Går snabbt och enkelt att röra ihop. Färska kryddor blir godast! En kombination vi rekommenderar är gräslök, salvia och citronmeliss.
I & PÅ BRÖD
Brytbröd och focaccia blir underbart goda tillsammans med en massa örter. Både torkade, färska eller en kombination funkar! Tillsammans med en god röra blir ett välkryddat örtbröd perfekt plockmat.
ODLA EGNA ÖRTER
Plantera om örterna från affären i nya krukor, och snart har du ett aldrig sinande förråd av gröna smaksättare. Gott och fint på fönsterkarmen eller balkongen! Vi rekommenderar till exempel basilika och persilja som är lätta att få fart på.
TILL UGNSROSTAT
Örter är perfekta smaksättare till ugnsrostade potatisar och grönsaker. En provencalsk blandning av rosmarin, timjan, persilja och dragon går alltid hem.
SPARA TORKADE ÖRTER
Torka dina egna örter och spara till senare! Hänga upp eller breda ut i ett mörkt och väl ventilerat rum är de optimala förhållandena för en lyckad torkning av örter. Kombinera gärna flera olika örter till goda blandningar.
PESTO & RÖROR
Ta steget från på den vanliga basilikapeston. Några förslag från oss är korianderpesto med pumpafrön, eller mynta- och persiljepesto med pinjenötter.
INLÄGGNINGAR
Till de egna inläggningarna passar örter finfint! Några tips är inlagda gurkor med knippen av krondill, inlagda kronärtskockor med torkad basilka, eller inlagda vitlöksklyftor med kvistar av rosmarin.
FRYS IN I ISBITAR
Frys in några späda blad av till exempel citronmeliss, rosmarin eller timjan till oslagbart fina isbitar!
MIXA ÖRTOLJOR
Egen mixad örtolja blir klart på ett nafs. Mixas enkelt ihop med stavmixer, blender eller hushållsmixer. Passar bra
till både varmt och kallt. Klicka upp på tallriken till en vacker huvudrätt, använd som dressing till sallad, marinera i, ringla över krämig pasta, servera i en skål som sås, användningsområden är många. egna örtblandningar, till exempel rosmarin, salvia och timjan.