Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Alla pratar om: bao

Plantry

Enkel & smart matplanering

Planera din vegovecka med utvalda recept från Vegourmet och andra vegokockar. För iPhone och iPad.

Plan your meals with Plantry Shop your meals with Plantry Cook your meals with Plantry
text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Nya streetfoodtrenden: kinesiska, ångkokta brödbullar, fyllda med smakrika läckerheter. Bao eller baozi är ett kinesiskt ord för ångkokta bullar. De fluffiga läckerheterna är en av Kinas äldsta maträtter, och är än idag en av de vanligaste och mest populära. Bao har länge ätits även i andra delar av Asien där lokala variationer av rätten har vuxit fram. Den vietnamesiska bahn bao, malaysiska pao och även den mongoliska rätten buuz härstammar alla från den kinesiska baoen.

Fluffiga brödbullar och saftiga fyllningar

Bao fylls ofta med saftiga fyllningar och intensiva smaker, som bryter av fint mot det lena, molnmjuka, vita brödet. Degen liknar en vanlig bröddeg, men bakas genom ångkokning. Ångkokning i bambukorg ger baobrödet en säregen karaktär med en len yta och en härlig fluffighet, samtidigt som det känns kompakt och matigt. I Kina är det vanligaste utförandet av bao degbullar som är helt förslutna i toppen. Dessa utgör en rätt som är mycket populär både som frukost, middag eller som ett snack. Degbullarna har ett praktiskt format och äts med händerna, vilket gör dem till oslagbar street food.

Trendrätt

Färdigköpta, frysta bao är en vanlig bulkvara i kinesiska hushåll. Bao har under det senaste året snabbt spridits som en trendrätt utanför Asien. I Stockholm har det under det senaste halvåret öppnat två renodlade baorestauranger. Det vanligaste formatet när trendrätten nu sprider sig utanför Asien är vikta baobröd med en synlig fyllning.

Här nedan hittar du en guide till hur du bakar ditt eget baobröd, och våra två favoritfyllningar.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Läs också

recept
BAOBRÖD: grundrecept
recept
BAO MED SÖTPOTATIS & ASIATISK MOLE
recept
BAO MED CHILIMARINERAD TOFU & KORIANDER
artikel
10 veganska guldkorn i Göteborg
krog
Jinx Food Truck
opretantiös food truck-perfektion
artikel
RUNDTUR I ASIATISKA LIVSMEDELSBUTIKEN
artikel
Den perfekta pannkakan
artikel
36 saker du kan göra med betor
artikel
Verdammt lecker, Berlin!
artikel
VEGANGUIDE TILL SAN FRANCISCO
nyhet
Vegansk irish coffee på Saint Patrick’s Day
recept
DUMPLINGS I HOTPOT

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB