Fluffiga brödbullar och saftiga fyllningar
Bao fylls ofta med saftiga fyllningar och intensiva smaker, som bryter av fint mot det lena, molnmjuka, vita brödet. Degen liknar en vanlig bröddeg, men bakas genom ångkokning. Ångkokning i bambukorg ger baobrödet en säregen karaktär med en len yta och en härlig fluffighet, samtidigt som det känns kompakt och matigt. I Kina är det vanligaste utförandet av bao degbullar som är helt förslutna i toppen. Dessa utgör en rätt som är mycket populär både som frukost, middag eller som ett snack. Degbullarna har ett praktiskt format och äts med händerna, vilket gör dem till oslagbar street food.
Trendrätt
Färdigköpta, frysta bao är en vanlig bulkvara i kinesiska hushåll. Bao har under det senaste året snabbt spridits som en trendrätt utanför Asien. I Stockholm har det under det senaste halvåret öppnat två renodlade baorestauranger. Det vanligaste formatet när trendrätten nu sprider sig utanför Asien är vikta baobröd med en synlig fyllning.
Här nedan hittar du en guide till hur du bakar ditt eget baobröd, och våra två favoritfyllningar.