Chiapudding är vår favorit både till frukost och mellanmål. Det är otroligt enkelt att göra och går lätt att variera beroende på vad man har hemma. Chiafrön kommer från Mexiko och smakar egentligen ingenting. Fröna innehåller en stor andel protein, fibrer, omega 3-fetter, kalcium och kalium. Vi använder oss av ett basrecept som du kan variera med olika typer av växtmjölk. Mandel-, hasselnöt-, kokos- och havremjölk är våra favoriter. Till det serverar vi olika krämer, granola, bär, frukt och superfoods.
Ingredienser
- 2 dl
- växtmjölk, valfri sort
- 2 msk
- chiafrön
- 1-2 nypor
- äkta vaniljpulver, kan uteslutas
- 2
- avokado
- 2 cm
- ingefära
- zest från en lime
- 1 dl
- limejuice
- 3 msk
- agavesirap
- 1 tsk
- äkta vaniljpulver
- TILL TOPPING:
- granola
- superfood, t ex gojibär
- 2
- söta äpplen, i centimeterstora tärningar
- 2 tsk
- mald kanel
- 1 tsk
- mald kardemumma
- 5-6 msk
- mandelsmör
- 2 msk
- agavesirap
- TILL TOPPING:
- mandelsmör
- hackade nötter
- ½ dl
- vatten
- 3 msk
- agavesirap
- 4 dl
- cashewnötter, blötlagda i några timmar
- 1 nypa
- salt
- 1
- tsk vaniljpulver
- ½ dl
- kokosolja, kallpressad
- ½ g
- saffran, en påse
- 1 msk
- hallonpulver, eller ½-1 dl färska hallon
- 3 msk
- citronjuice
- zest från en citron
- TILL TOPPING:
- granola
- färska hallon
BASRECEPT
SYRLIG LIME- & INGEFÄRSMOUSSE
ÄPPELKOMPOTT
SAFFRANS- OCH HALLONKRÄM
Gör så här
BASRECEPT
Blanda mjölk, chiafrön och vaniljpulver. Rör ut fröna, gärna med en liten visp.
Låt stå över natten för att fröna ska dra åt sig vätskan. Håller flera dagar i kylen, gör gärna en större sats att äta av under veckan!
SYRLIG LIME- & INGEFÄRSMOUSSE
Mixa allt slätt i en mixer/blender. Smaka av, tillsätt mer agavesirap om du vill ha moussen sötare.
Varva med chiabas. Toppa med granola och superfood.
ÄPPELKOMPOTT
Blanda mandelsmör, kryddor och agavesirap med en sked. Rör ner äppelbitarna. Varva med chiabas.
Toppa med extra mandelsmör och hackade nötter.
SAFFRANS- OCH HALLONKRÄM
Mixa vatten, agavesirap, nötter, salt och vaniljpulver i en mixer/blender till en slät kräm. Tillsätt kokosoljan och blanda väl.
Häll över 1 ½ deciliter av smeten i en separat bunke och tillsätt saffranet, blanda väl. I smeten som är kvar i mixern tillsätter du hallonpulver (eller färska hallon), citronjuice och citronzest. Mixa blandningen helt slät.
Varva i glas med chiabas. Dekorera med valfri granola och färska hallon. Lyxigt till helgbrunchen!