Denna jansson-variant tar ungefär en timme på sig att bli klar för servering, men tiden du behöver spendera i köket är betydligt mindre än så. Perfekt om du lagar flera rätter samtidigt!
Ingredienser
- 8
- stora potatisar
- 2
- gula lökar + 1/2 extra till topping
- 2 msk
- kapris
- 2 msk
- koncentrerad grönsaksfond
- 2 dl
- sojagrädde
- 1 dl
- sojamjölk
- 3 tsk
- sojasås
- 3 tsk
- äppelcidervinäger
- mald kryddpeppar
- mald vitpeppar
- mjölkfritt margarin
- ströbröd
Gör så här
Sätt ugnen på 225°c. Blanda kapris, fond, grädde, mjölk, soja, äppelcidervinäger, kryddpeppar och vitpeppar.
Skala potatisen och strimla den fint. Skiva löken tunt och fräs den i olja.
Lägg ut potatis och lök i en smord ugnsform, häll över sås, lägg ut nya lager och varva med sås. Se till att du sparar ordentligt med sås att hälla överst.
Grädda i mitten av ugnen cirka 45-50 minuter. Ta ut janssonen efter 30 minuter, strö över ströbröd och lägg ut skivor av margarin, ställ tillbaka in i ugnen.
Skiva och stek en halv lök att toppa med när gratängen är klar. Låt stå minst 10 minuter innan servering.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.