Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

En variant på jansson

6 port  /  15 min (60 min passiv)  / Från Vegourmet No 9/2016 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Denna jansson-variant tar ungefär en timme på sig att bli klar för servering, men tiden du behöver spendera i köket är betydligt mindre än så. Perfekt om du lagar flera rätter samtidigt!

Ingredienser
8 
stora potatisar
2 
gula lökar + 1/2 extra till topping
2 msk
kapris
2 msk
koncentrerad grönsaksfond
2 dl
sojagrädde
1 dl
sojamjölk
3 tsk
sojasås
3 tsk
äppelcidervinäger
 
mald kryddpeppar
 
mald vitpeppar
 
mjölkfritt margarin
 
ströbröd
Gör så här

Sätt ugnen på 225°c. Blanda kapris, fond, grädde, mjölk, soja, äppelcidervinäger, kryddpeppar och vitpeppar.

Skala potatisen och strimla den fint. Skiva löken tunt och fräs den i olja.

Lägg ut potatis och lök i en smord ugnsform, häll över sås, lägg ut nya lager och varva med sås. Se till att du sparar ordentligt med sås att hälla överst.

Grädda i mitten av ugnen cirka 45-50 minuter. Ta ut janssonen efter 30 minuter, strö över ströbröd och lägg ut skivor av margarin, ställ tillbaka in i ugnen.

Skiva och stek en halv lök att toppa med när gratängen är klar. Låt stå minst 10 minuter innan servering.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic
Popolo Rosso Organico
Le Bistro Tina
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

VARIANT PÅ APFELSTRUDEL
POTATISSALLAD MED NÖTRICOTTA, SPARRIS & EDAMAME
jävligt god VEGOBURGARE
GRÄDDIG PULLED SVAMP MED POTATISPURÉ
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
KROPPKAKA
Frukostbanoffee
RÅRAKOR TILL FRUKOST
FOOLED PORK-BURGARE
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI
Kryddig wok med mungbönsgroddar

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB