Släng ihop en snabb, fransk äppelklassiker som är ljuvlig helt nybakt! Spröd smördeg och mjuka äpplen sätter guldkant på vilken kväll som helst. Pajen går att göra hur stor eller liten du vill, beroende på hur sugen du är och hur mycket paj och smördeg du har till ditt förfogande. Servera gärna med vaniljsås, glass eller något annat du tycker passar bra till äpplen!
Ingredienser
- 1 pkt
- smördegsplattor
- 3 msk
- rårörsocker
- 50 g
- mjölkfritt margarin
- 3
- äpplen, gärna ingrid marie
- 1 tsk
- kanel
- 1 nypa
- salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°c. Smörj ett bakplåtspapper med lite margarin, strö ungefär en matsked socker över smöret.
Lägg smördegsplattorna över bakplåtspappret så att de överlappar varandra något. Skär plattorna till en rundel eller behåll en fyrkantig form.
Skala och kärna ur äpplena, skär dem tunt. Lägg ut äppelskivorna omlott över degen, spara någon centimeter ut till kanten.
Smält margarinet och pensla ut det över äpplena. Strö över resterande socker, kanel och en nypa salt.
Grädda ca 25 minuter i ugnen tills tarten fått fin färg i kanterna, prova med en provsticka eller knivspets så att äpplena är mjuka. Låt pajen svalna någon minut för ett en karamelliserad yta ska bildas. Servera.
