Lite socker och vinäger balanserar upp lökens skarpa smak, och efter en snabb omgång på grillen blir den både sötsyrlig och fint rökig. Underbar till en bönpuré, som del av en större måltid eller på buffé.
Ingredienser
- 3 ½ dl
- kokta, små vita bönor, (en konservburk)
- 1
- citron, bara saften
- 3 msk
- olivolja
- 1
- vitlöksklyfta
- 2 krm
- salt
- svartpeppar
- ev lite vatten
- 2-3
- rödlökar
- ½ msk
- olivolja
- 1 msk
- vitvinsvinäger
- 1-2 tsk
- strösocker
- 1 nypa
- salt
- 4-5
- grillspett
Puré på vita bönor
Sotad lök
Gör så här
Gör bönpurén: Häll av eventuellt spad från bönorna och lägg dem i en bunke tillsammans med citronsaft, olivolja, en skalad vitlöksklyfta och två kryddmått salt. Mixa slätt med en stavmixer, och smaka av med mer salt och lite peppar. Är purén väldigt tjock kan du späda den med lite vatten.
Skala löken och skär den i klyftor, det är lättast om roten inte skärs av, då håller klyftorna ihop. Klyftorna ska vara ganska tunna, men tjocka nog att kunna träs upp på grillspett. Sätt löken på grillspetten och pensla båda sidor med olja och vinäger. Salta lätt och strö över sockret.
Grilla lökspetten några minuter på varje sida, tills löken karamelliserats och mjuknat något.
Ta loss löken från grillspetten och servera med bönpurén, som tillbehör eller del av buffé.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.