Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

PURÉ PÅ VITA BÖNOR MED SOTAD LÖK

4 port  /  20 min  / Från Vegourmet No 5/2017 text: Amanda Hellberg (Våra Oköttsliga Lustar) – @okottslig, foto: Eveline Johnsson (Våra Oköttsliga Lustar) – @okottslig

Lite socker och vinäger balanserar upp lökens skarpa smak, och efter en snabb omgång på grillen blir den både sötsyrlig och fint rökig. Underbar till en bönpuré, som del av en större måltid eller på buffé.

Ingredienser
Puré på vita bönor
3 ½ dl
kokta, små vita bönor, (en konservburk)
1 
citron, bara saften
3 msk
olivolja
1 
vitlöksklyfta
2 krm
salt
 
svartpeppar
 
ev lite vatten
Sotad lök
2-3 
rödlökar
½ msk
olivolja
1 msk
vitvinsvinäger
1-2 tsk
strösocker
1 nypa
salt
4-5 
grillspett
Gör så här

Gör bönpurén: Häll av eventuellt spad från bönorna och lägg dem i en bunke tillsammans med citronsaft, olivolja, en skalad vitlöksklyfta och två kryddmått salt. Mixa slätt med en stavmixer, och smaka av med mer salt och lite peppar. Är purén väldigt tjock kan du späda den med lite vatten.

Skala löken och skär den i klyftor, det är lättast om roten inte skärs av, då håller klyftorna ihop. Klyftorna ska vara ganska tunna, men tjocka nog att kunna träs upp på grillspett. Sätt löken på grillspetten och pensla båda sidor med olja och vinäger. Salta lätt och strö över sockret.

Grilla lökspetten några minuter på varje sida, tills löken karamelliserats och mjuknat något.

Ta loss löken från grillspetten och servera med bönpurén, som tillbehör eller del av buffé.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Alva
Baron de Saint Jean Languedoc
Patchwork Malbec
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

jävligt god VEGOBURGARE
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
RATAOUILLE 2.0
BÖNCHILI
BLOMKÅLSTORTILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE
SVAMPBOLLAR MED SVARTA BÖNOR
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
POTATISSALLAD MED SAFFRANSAIOLI
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB