Mapo tofu är en traditionell kinesisk rätt, som det finns många varianter av. Oftast ingår det både köttfärs och tofu, men här har vi bytt ut köttfärsen mot mixad sötmandel och förenklat ingredienslistan. Det blir kanske inte samma sak. Men det blir bra. Perfekt i matlådan! Receptet är ett smakprov från appen Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Appen innehåller recepten från deras storsäljande kokböcker Mera vego, Ännu mera vego och nyligen introducerade Mega vego på ett och samma ställe! Enkla och goda vegorecept som får hela familjen att vilja smaka! Läs mer om appen här!
Ingredienser
- 4 port
- ris
- 3
- vitlöksklyftor
- ¼
- chilifrukt, mer för starkare rätt
- 3 msk
- färsk ingefära, hackad
- 400 g
- fast tofu, naturell
- 1,5 dl
- sötmandel, 100 g
- 3 msk
- tomatpuré
- 3 ½ dl
- vatten
- 1 tsk
- majsstärkelse, t ex Maizena
- ¾ tsk
- sichuanpeppar, stött
- ½ dl
- rapsolja
- 3 msk
- japansk sojasås
- ~2 tsk
- sesamolja
- 1 nypa
- socker
- 1 dl
- gräslök, finhackad
Gör så här
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hacka vitlök, ingefära och urkärnad chilifrukt fint. Tärna tofun.
Mixa mandel, tomatpuré, vatten och majsstärkelse, enklast med stavmixer. Stöt sichuanpeppar i en mortel.
Hetta upp oljan i en panna. Det ska vara ganska hett. Fräs vitlök, chili och ingefära någon minut. Tillsätt sichuanpeppar mot slutet och därefter tofun. Vänd runt försiktigt någon minut till.
Häll på mandelblandningen och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med sojasås, sesamolja och en nypa socker och dekorera med finhackad gräslök.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.