Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Mapo tofu

4 port  /  1h 40 min text & foto: appen Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo – länk till App Store

Mapo tofu är en traditionell kinesisk rätt, som det finns många varianter av. Oftast ingår det både köttfärs och tofu, men här har vi bytt ut köttfärsen mot mixad sötmandel och förenklat ingredienslistan. Det blir kanske inte samma sak. Men det blir bra. Perfekt i matlådan!

Receptet är ett smakprov från appen Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Appen innehåller recepten från deras storsäljande kokböcker Mera vego, Ännu mera vego och nyligen introducerade Mega vego på ett och samma ställe! Enkla och goda vegorecept som får hela familjen att vilja smaka! Läs mer om appen här!

Ingredienser
4 port
ris
3 
vitlöksklyftor
¼ 
chilifrukt, mer för starkare rätt
3 msk
färsk ingefära, hackad
400 g
fast tofu, naturell
1,5 dl
sötmandel, 100 g
3 msk
tomatpuré
3 ½ dl
vatten
1 tsk
majsstärkelse, t ex Maizena
¾ tsk
sichuanpeppar, stött
½ dl
rapsolja
3 msk
japansk sojasås
~2 tsk
sesamolja
1 nypa
socker
1 dl
gräslök, finhackad
Gör så här

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Hacka vitlök, ingefära och urkärnad chilifrukt fint. Tärna tofun.

Mixa mandel, tomatpuré, vatten och majsstärkelse, enklast med stavmixer. Stöt sichuanpeppar i en mortel.

Hetta upp oljan i en panna. Det ska vara ganska hett. Fräs vitlök, chili och ingefära någon minut. Tillsätt sichuanpeppar mot slutet och därefter tofun. Vänd runt försiktigt någon minut till.

Häll på mandelblandningen och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med sojasås, sesamolja och en nypa socker och dekorera med finhackad gräslök.

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Turckheim Pinot Blanc Organic
Parés Baltà Pink Brut
ZOLA Chenin Blanc Chardonnay Sauvignon Blanc
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

KÖFTE & AUBERGINE I PITABRÖD
Sötpotatisfries med rökt ostsås & chili
GLASDESSERT MED HJORTON, SAFFRAN & VIT CHOKLAD
jävligt god VEGOBURGARE
VIETNAMESISKA VÅRRULLAR MED KIMCHI
Nudelsoppa med röd curry, kokosmjölk och thaibasilika
SPICY MAC ’N’ CHEESE
Nya trendrätten: Poké
CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
BÖNCHILI
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
Bánh mì

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB