Vem älskar inte ett saftigt och gott valnötsbröd? Till denna ljuvliga levain behöver du en aktiv och bubblig surdeg. Tips på hur du startar upp en hittar du här!
Ingredienser
- 600 g
- vatten
- 300 g
- vetesurdeg
- 750 g
- vetemjöl
- 3 g
- jäst
- 25 g
- HAVSSALT
- 125 g
- rostade valnötter
Gör så här
DAG 1
Rosta valnötterna i en torr stekpanna, låt dem svalna.
Blanda ihop samtliga ingredienser, förutom salt och valnötter, för hand eller i maskin. Degen ska vara ganska kladdig.
Tillsätt salt och valnötter efter cirka fem minuter, arbeta in det i degen en-två minuter.
Lägg degen i en oljad plastlåda eller en stor skål. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ungefär 60 minuter.
Vik degen genom att försiktigt dra ut en av sidorna på degen, och vika över degklumpen.
Gör därefter detsamma från andra hållet. Du ska känna att du spänner degen, men bevarar luften i den. Låt degen stå framme, och vik den därefter var trettionde minut, två eller tre gånger. Placera därefter lådan med degen i kylskåpet över natten.
DAG 2
Ta fram deglådan ur kylen. Värm ugnen till 260°C. Ställ in en baksten eller en plåt i ugnen.
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen, hantera den varsamt. Vill du hellre ha två mindre bröd eller flera små bröd, så delar du försiktigt degen i mindre bitar.
Skjutsa in brödet på bakstenen eller ugnsplåten. Släng in ungefär 1 ½ deciliter vatten i ett kärl på botten på ugnen för ånga, stäng luckan direkt.
Sänk temperaturen till 220°C efter cirka 10 minuter. Baka brödet tills det fått en fin skorpa och har en innertemperatur på cirka 97-98°C, cirka 20-40 minuter beroende på brödens storlek. Stick en baktermometer i brödets mitt för att kontrollera temperaturen.