Ett klassiskt möte mellan krämiga pastalager, fyllig tomat och härlig örtighet. Kan det gå fel med en lasagne? Aldrig i livet!
Ingredienser
- ett paket
- lasagneplattor
- en
- gul lök
- 2 burkar
- cannellinibönor
- en
- vitlöksklyfta, pressad
- 2 msk
- tomatpuré
- en nypa
- mald muskot
- ett
- lagerblad
- 1 tsk
- torkad oregano
- ½ tsk
- torkad timjan
- 2 burkar
- finkrossade tomater
- 4 dl
- havregrädde
- 1 tsk
- potatismjöl, utblandat med 1 msk vatten
- 1 + ½ msk
- koncentrerad grönsaksfond
- 200 g
- färsk spenat
- några kvistar
- färsk basilika
- olivolja
- svartpeppar
- salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Stek löken i rikligt med olivolja på låg temperatur, stek den länge så att sockret i löken karamelliseras.
Tillsätt bönorna, vitlöken och tomatpurén tillsammans med de torra kryddorna, stek i några minuter och tillsätt sedan de krossade tomaterna, sjud i 10-15 minuter.
Sjud under tiden upp havregrädden med potatismjölet, salt, peppar och fond tills grädden tjocknar lite.
Häll en skopa tomatsås i botten av en ugnsform. Lägg på ett lager lasagneplattor följt av en skopa gräddblandning, en skopa tomatsås samt ett par blad spenat.
Återupprepa med lager lasagneplattor, sås och spenat tills formen är full. Ställ in den lasagnen i ugnen tills den bubblar och har fått fin färg, det tar cirka 30 minuter. Känn med sticka eller gaffel så att lasagneplattorna är mjuka.
Ta ut lasagnen ut ugnen och låt stå fem minuter innan servering.