Vi vet få saker som ger så många julstämningspoäng som dofterna från en kastrull rykande glögg. Hemkokat ger dig möjlighet att anpassa smakerna och mängden sötma efter egna preferenser, och glöggen blir i vår mening hästlängder godare. Utmana de inköpta glöggflaskorna med i alla fall en omgång egenkokt i år, vi har på känn att det inte blir den sista! Variera gärna detta recept efter eget tycke och smak, eller efter vad du har hemma. Lönnsirapen kan utan problem bytas ut mot annan sirap eller socker. Ta bort äppeljuicen för mindre fruktighet eller lägg till mer för ytterligare. Minska eller ökan mängden citrusjuice för att reglera syrligheten. För en helt alkoholfri variant är ett hett tips att byta ut allt rödvin mot färskpressad äppelmust, resultatet blir magiskt gott!
Ingredienser
- 1 flaska
- fruktigt rödvin
- 1 dl
- lönnsirap
- 1 dl
- mandarin- eller clementinjuice
- 1 dl
- äppeljuice
- ½ dl
- citronjuice
- 3
- kanelstänger
- 1 krm
- anisfrön
- 5
- kardemummakapslar, krossade
- 5
- hela nejlikor
- zest från en citron
- zest från en apelsin
Gör så här
Blanda rödvin, juicen och kryddor i en kastrull. Hetta upp under omrörning, men var försiktig så att glöggen inte börjar koka.
Sila av kryddorna och servera.
TIPS! Lägg gärna alla kryddor i en stor tesil så blir det enklare att plocka ur dem innan servering. Det går också bra att lägga ner kryddorna direkt i kastrullen, och sila av dem genom en finmaskig sil.