Denna äppelglögg är ett av våra absoluta favoritrecept under vintern. Har du inte en hel timme på dig går det bra att koka glöggen kortare, ge den minst 15 minuter koktid så blir den god. Det går lika bra att göra glöggen alkoholfri som med en skvätt calvados i. Allra godast blir det att juica äpplen själv, men har du ingen juicemaskin eller helt enkelt inte lust går det bra att köpa en god äppelmust eller -juice att basera glöggen på. Juicar du själv rekommenderar vi att du väljer äpplen av sorten Ingrid Marie! Marsch till köket, detta är ett recept du inte vill missa!
Ingredienser
- 1 ½-2 kg
- äpplen, alt. 1 liter köpt äppelmust/ -juice
- 2
- kanelstänger
- 6
- kardemummakärnor
- 7
- kryddnejlikor
- 3 cm
- färsk ingefära, skivad
- 4
- torkade plommon
- 1
- pomeransskal
- zest från ½ apelsin
- 1 msk
- mörkt muscovadosocker
- Ev 1 dl
- calvados
Gör så här
Rosta kardemummakärnor, kryddnejlikor och kanelstänger i en torr kastrull tills kryddorna ger ifrån sig en aromatisk doft.
Ta av pannan från värmen, häll i äppeljuice, ingefära, plommon, pomeransskal, apelsinzest och muscovadosocker. Låt blandningen koka upp. Sjud på låg värme i minst en timme, gärna längre. Glöggen blir godare och mer smakintensiv ju längre den får koka.
Sila av kryddorna. Tillsätt eventuellt calvados vid servering.