Att göra färsk tofu är ett litet konstverk i sig och påminner om magin kring färsk mozzarella. Vi hoppas att precis alla kommer prova på denna fantastiska teknik som resulterar i en färsk och fin tofu med underbart len smak. Tillsammans med smakrika tomater och några kvistar basilika är detta ren magi. En rätt med så få ingredienser kräver att varje komponent håller hög kvalitet. Använd riktigt goda tomater i säsong, färskplockad basilika, färskmalen svartpeppar och en riktigt god, nötig olivolja av hög kvalitet.
Ingredienser
- 1 l
- osötad sojamjölk
- 0,7 dl
- vitvinsvinäger
- flingsalt
- 10
- cocktailtomater, halverade
- 1 näve
- färsk basilika, grovt hackad
- svartpeppar, helst färskmalen
- flingsalt
- olivolja
Till servering
Gör så här
Sjud upp sojamjölken med salt. Häll ner vinägern och låt blandningen sjuda några minuter till.
När vatten och tofumassa har separerat helt silar du av massan genom en ren kökshanduk eller ostduk. Pressa ut vatten, ju mer du pressar desto fastare blir tofun. För denna rätt passar det bra med en tofu som inte är alltför fast.
Smula tofun grovt och servera med tomater, basilika, flingsalt, peppar och olivolja. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.