Ibland kan man få för sig att det är krångligt att baka bröd. Det är det verkligen inte! Den här degen är den enklaste möjliga; den lämnas över natten (eller över dagen) för att jäsa, och innehåller bara mjöl, vatten, jäst och salt. Enkelt och gott.
Ingredienser
- 3 dl
- kallt vatten
- 1 tsk
- salt
- 1 tsk
- jäst
- 390 g
- vetemjöl special
Gör så här
Häll upp vattnet i en bunke och lös jästen och saltet i vattnet. Tillsätt mjölet och låt degen arbetas i ungefär 10 minuter i bakmaskin, alternativt knåda ordentligt för hand.
Plasta bunken och låt den jäsa över natten i rumstemperatur, cirka 8-10 timmar.
Mjöla en bänk och stjälp upp degen försiktigt. Vik den över sig själv med en degskrapa, men knåda den inte, då försvinner de fina luftbubblorna i degen.
Dela i åtta bitar med hjälp av degskrapan och lägg dem på en plåt.
Täck med handduk och låt jäsa medan ugnen värms till maxvärme, använd gärna varmluft.
Sätt in brödet och spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta. Grädda i 12 minuter och låt sedan bröden svalna på galler, utan handduk.
