Vem älskar inte baklava? Det frasiga, nötiga bakverket stillar med säkerhet även de mest brutala sötsug. Med sin mäktiga sötma passar baklava perfekt till en god kopp kaffe.
Ingredienser
- 2 pkt
- filodeg, utan ägg
- 200 g
- mjölkfritt margarin
- 3 dl
- pistagenötter, saltade eller naturella
- 1 dl
- socker
- ½ tsk
- malen kanel
- ¼ tsk
- malda nejlikor
- 1 ½ dl
- socker
- 1 ½ dl
- vatten
SOCKERLAG
Gör så här
Sätt ugnen på 175°c. Ta fram en ugnsfast form med höga kanter, ca 25x25 cm.
Smält margarinet i en liten kastrull.
Mixa pistagenötterna och sockret till ett grovt smul.
Pensla ugnsformen med smält margarin och lägg över ett ark filodeg. Pensla med margarin igen och smula över lite av pistagenöts- och sockerblandningen. Upprepa tills du har fått en 2-4 centimeter hög bakelse. Avsluta med ett lager filodeg överst och pensla med rikligt med margarin.
Grädda baklavan i 30-35 minuter. Skär upp i bitar på ca 4×4 centimeter
Koka upp vatten, socker, kanel och nejlika under tiden baklavan står i ugnen. Sjud tills blandningen tjocknar en aning. Ta ut baklavan ur ugnen, häll över sockerlagen och låt svalna lite. Servera helst nybakad!
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.