Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

BAKLAVA

25-30 st  /  50 min  / Från Vegourmet No 7/2015 text: Emil Dahlberg, foto: Maggie Soltani

Vem älskar inte baklava? Det frasiga, nötiga bakverket stillar med säkerhet även de mest brutala sötsug. Med sin mäktiga sötma passar baklava perfekt till en god kopp kaffe.

Ingredienser
2 pkt
filodeg, utan ägg
200 g
mjölkfritt margarin
3 dl
pistagenötter, saltade eller naturella
1 dl
socker
SOCKERLAG
½ tsk
malen kanel
¼ tsk
malda nejlikor
1 ½ dl
socker
1 ½ dl
vatten
Gör så här

Sätt ugnen på 175°c. Ta fram en ugnsfast form med höga kanter, ca 25x25 cm.

Smält margarinet i en liten kastrull.

Mixa pistagenötterna och sockret till ett grovt smul.

Pensla ugnsformen med smält margarin och lägg över ett ark filodeg. Pensla med margarin igen och smula över lite av pistagenöts- och sockerblandningen. Upprepa tills du har fått en 2-4 centimeter hög bakelse. Avsluta med ett lager filodeg överst och pensla med rikligt med margarin.

Grädda baklavan i 30-35 minuter. Skär upp i bitar på ca 4×4 centimeter

Koka upp vatten, socker, kanel och nejlika under tiden baklavan står i ugnen. Sjud tills blandningen tjocknar en aning. Ta ut baklavan ur ugnen, häll över sockerlagen och låt svalna lite. Servera helst nybakad!

Är du över 20 år?

Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.

Jag är 20 år eller äldre

Förslag på passande drycker

Black Tower Sparkling Ice
Ecologica Berlina
Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico
Se fler dryckesförslag »

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Liknande recept

CITRONKAKA MED HALLONKRÄM, FÄRSKOSTFROSTING & PISTAGE
Xuixos
BUFFALO CAULIFLOWER MED BLUE CHEESE-DIP
TARTE FINE MED KARAMELLISERAT ÄPPLE
KANELBULLEPLÅT
FOOLED PORK-BURGARE
TARTELETTE MED VIT CHOKLADGANACHE, SÖTSURA BJÖRNBÄR & SALTROSTAD VALNÖT
KOKOSMARÄNGTÅRTA MED SYRLIG MANGOKRÄM & CITRONGRÄDDE
De perfekta veganska våfflorna
ROSTAD AUBERGINE- & TOMATSOPPA
BEIGNETS
HET KUMMINGRYTA MED ROSTAD BLOMKÅL & CHAPATI

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB