Åkerbär Soda görs av handplockade åkerbär från norra Sverige. Bären är så sällsynta att bryggeriet bara kunnat tillverka 1 800 champagneliknande flaskor.
– Vi har bara använt de finaste ingredienserna och att få tag på så mycket åkerbär på en och samma gång är så pass ovanligt att vi troligtvis aldrig kommer att kunna göra det igen, säger Oscar Brändström, VD på Beer Studio.
Flaskorna är fyllda för hand och dekorerade med en etikett av den hyllade Umeåbaserade konstnären Marc Strömberg. Flaskorna kostar 150-200 kronor, med andra ord lika mycket som en flaska gott vin.
– Åkerbär kostar mer än fyra gånger så mycket som hjortronen vi har i vår Hjortrongranat (och de är inte billiga de heller). Vi har också kallpressat dem för att få ut så mycket smak och arom från bären som möjligt. Det är en stor finansiell risk för oss, men vi tror att det kommer vara värt det, säger Oscar Brändström.
Beer Studio har sedan tidigare ett välkänt sortiment av hantverksläsk under sin vinge, under namnet Pop Art Craft Soda. Framför allt tillverkar man läsk med lokala ingredienser från Norrland, så som lingon, hjortron och blåbär. Med den nya lyxläsken Åkerbär Soda har man tagit konceptet ytterligare ett steg.
– Vi närmade oss denna läsk som om vi gjorde ett fint vin. Vi vill utmana folks uppfattning om vad en läsk är och kan vara och vi ville också ta den här läsken dit där läsk normalt inte finns – det vill säga till borden på bättre restauranger, samt att den ska bli åtråvärd och öppnad vid speciella tillfällen såsom födelsedagar, bröllop eller varför inte till studenten, säger Oscar Brändström.