- Blötlägg bönorna under natten så förkortas koktiden väsentligt.
- Koka upp bönorna i rikligt med vatten. Stormkoka inte, även om bönorna blir klara snabbare om du kokar på riktigt hög temperatur finns större risk att de faller sönder.
- Smaksätt kokvattnet med mer än salt. Satsa på goda grejer som ger karaktär till bönorna redan innan du börjar laga mat med dem. Lök, vitlök, chili, morot, torkade eller färska örter är några trevliga förslag. Låt bönorna koka med smaksättaren ungefär en halvtimme innan du saltar.
- Smaka av med salt, smaka på kokvattnet och inte bönorna, det tar ett tag innan de drar åt sig av sältan.
- Om du inte ska tillaga bönorna direkt går det bra att låta de svalna i kokvattnet, låt de ligga kvar i vattnet och förvara i kyl, där håller de flera dagar. Att frysa bönorna går också utmärkt.
- Torra bönor har galet lång hållbarhet. Men spara dem inte i all evinnerlighet. Gamla bönor kräver längre koktid innan de blir krämiga och goda, och även när de kokas länge når de oftast inte upp till samma fina resultat.
INTE HELA NATTEN PÅ DIG?
Det är fullt möjligt att koka bönor även om du inte blötlagt dem under natten. Satsa på en intensivblötläggning! Koka upp bönor och vatten till stormkok. Ta sedan kastrullen från plattan, behåll ett lock på och låt bönorna dra där under tills de är lika mjuka som om du skulle blötlagt dem. Koka sedan bönorna enligt instruktionerna ovan.