En helt ny undersökning från Kung Markatta visar att två av tre svenskar tror att julbordet kommer bli grönare i framtiden. Hela fyra av tio saknar grönsaker, sallad och vegetariska alternativ på årets julbord.
I samband med släppet av undersökningen lanserar Kung Markatta kampanjen #framtidensjulbord, ett initiativ som vill hjälpa människor äta mer grönt och hållbart runt jul.
Tillsammans med kocken Paul Svensson har Kung Markatta tagit fram flera gröna julrecept och tips på hur man ska tänka för att göra julbordet mer hållbart.
– Julbordets utveckling följer utvecklingen i samhället och att äta grönare är ingen trend, utan en rörelse. Jag är helt övertygad om att framtidens julbord kommer att vara grönare än det är idag, säger Paul Svensson.
Ett av Paul Svenssons finfina julrecept hittar ni här! Ett helt gäng till finns på Kung Markattas kampanjsida.
Tips för ett grönt julbord hittas på: www.kungmarkatta.se/framtidensjulbord/
Paul Svenssons rökta betor med örtpicklad tofu och äpple
Recept: Paul Svensson
Foto: Charlie Drevstam
Julen är så förknippad med förädlat som saltat och rökt. Rödbetor är bara helt underbara att röka och kombinerat med tofu som både erbjuder krämighet, protein och örtighet så blir detta en riktig kioskvältare.
Ingredienser
6 st rödbetor
4 st röda äpplen (Ingrid Marie)
1 pkt Kung Markatta Tofu naturell
1 kruka gräslök
1 kruka persilja
1 st pepparrot
salt
svartpeppar
Kung Markatta Extra virgin olivolja
florsocker
grovt salt
rökspån
Pickles-lag
1 dl Kung Markatta Äppelcidervinäger
1 dl socker
2 dl vatten
Så här gör du
Kärna ur äpplena och lägg i en ugnsfast form, pudra äpplena lätt med florsocker och baka i ugn på 200 grader tills de är mjuka. Mixa sedan till en slät kräm och kyl ner.
Skrubba rödbetorna med en rotfruktsborste och lägg i en ugnsfast form med grovsalt i botten. Baka betorna på 160 grader under aluminiumfolie tills de är 92 grader i innertemperatur. Ta ut betorna och låt svalna. Rök betorna enligt anvisning (se nedan). Värm betorna till servering och krydda med salt, svartpeppar och olivolja
Koka upp alla ingredienser till pickles-lagen och låt svalna. Lägg i tofun och låt ligga i ca 1 timme. Ta upp tofun och krydda med salt, peppar, olivolja och skurna örter. Skala och riv pepparroten till servering.
Rökning
Vid kallrökning sker rökningen i ett kallt utrymme. Lägg den produkt som ska rökas i en ugnsfastform i till exempel en kall ugn. Ta en stekpanna och värm upp rökspån på spisen tills det börjar ryka. Tänd på spånen och släck sedan elden med ett lock. Ställ in stekpannan med rökspån ovanför det som ska rökas och stäng ugnsluckan, röken kommer då falla ner på produkten som ska rökas. Låt stå i 15 min, ta ut och smaka. Proceduren kan behöva upprepas.