Smörgåsbord och skaldjursfrossa får bereda väg för en vegansk trerättersmeny. Med ambition att lyfta det vegetariska utbudet ombord till en ny nivå presenterar Birka Cruises Sveriges första veganska kryssningsmeny. Satsningen är ett samarbete med vegokocken och restauratören Maximillian Lundin och presenteras den första oktober.
– Vi vill lära oss hur vegetabiliska produkter och grönsaker kan införlivas mer i vår matlagning och därför tar vi in en av de allra bästa på området. Maximillian Lundin är nytänkande vad gäller råvaror, våra kockar är mästare på svenska smaker – ett kockmöte vi vill utforska närmare, säger Satu Andersson, VD Birka Cruises.
Under samarbetet har man jobbat för att höja kunskapen hos kökspersonalen om hur råvaror från växtriket kan förhöja smakuppleveser. Kockarna i Birka Cruises kök har varit odelat positiva till samarbetet och planerar att fortsätta sprida vegotänket över fartygets måltider. Maximillian Lundin är aktuell med boken Miljödieten, restaurangen The Plant och som TV-kock.
– Det handlar om att förstå hur man tillagar och smaksätter råvarorna på bästa sätt för att ta fram smakerna. Jag vill få ut den moderna veganska maten till fler professionella kockar och samtidigt få fler gäster att våga testa den. Så när Birka hörde av sig tyckte jag att det var ett klockrent tillfälle, säger Maximillian Lundin.
Vi har provsmakat menyn och kan konstatera att det är Birka Cruises som gäller för alla kryssningssugna vegos. Vår favorit är desserten där smakrikedom och fina texturer glänser. Missa inte receptet nedan! På menyn står:
Förrätt
Långgrillad zucchini i rökmarinad
rostad vitlök, böncrème, grovkornig senap, picklad rödlök, rostade valmofrön
Huvudrätt
Frasig kikärtspani med dill och spiskummin
Côte d’Or-sås, pommes pavé, krämig bracciasallad
Efterrätt
Sorbet på hallon
Chokladcrème, cashewnötter, torkad hallonpuré, halloncrisp
Sorbet på hallon
Chokladcrème, cashewnötter, torkad hallonpuré, halloncrisp
För 4 personer
Hallonsorbet
100 g hallon
45 g socker
75 g vatten
10 g glykos
Chokladcrème
1 avokado
2-4 dadlar
0,5 dl kakao
1 nypa vanilj
1 msk kokosfett
Halloncrisp och torkad hallonpuré
40 g hallonpuré
10 g citronsaft
10 g strösocker
0,7 g agar agar
Gör såhär:
Koka upp vatten, socker och glykos till sorbeten. Koka tills sockret och glykosen smält. Låt svalna. Tillsätt hallonpurén. Kör i glassmaskin eller ställ in i frysen och rör om med jämna mellanrum tills den frusit klart.
Mixa allt till chokladcrèmen till en slät massa. Ställ i kylen. Spritsa till små toppar. Till hallonpurén kokas samtliga ingredienser upp. Låt sätta sig i kylskåp till en fast gele. Mixa till en slät massa med stavmixer. Stryk ut tunt på en silikonmatta och torka i ugn på 70 grader över natten.
För att göra torkad hallonpuré, ta den fasta gelén innan du mixat den och skär till kuber 1×1 cm stora. Torka i ugn på 70 grader 5-6 timmar.
Servering:
Rosta cashewnötter och hacka grovt. Tillsätt lite flingsalt. Strö över vid servering.