Matcha är ett finmalet pulver som görs på gröna teblad. Teet har varit en central del av japanska zen-munkars teceremonier sedan drygt 1 000 år tillbaka. Idag är matcha en alltmer populär smaksättare i efterrätter, och uppskattas för sin söta, krämiga och något beska smak. Matcha-te skiljer sig från andra tesorter, då teet görs på hela teblad som finmals och vispas ut direkt i varmt vatten. Matcha-te är betydligt mer näringsrikt än andra tesorter, då pulvret innehåller hela de antioxidantrika bladen från tebusken.
Från zenmunkar till trend
Matcha kommer ursprungligen från Kina. Under 1100-talet introducerades teet i Japan till zenmunkarna, och har efter detta tagit en given position som ett av de populäraste teerna i landet. Tebladen odlas under noga övervakade förhållanden. När tebuskarna får blad täcks fälten med tak av strå, så att cirka hela 60% av solljuset stängs ute. Efter några veckor lägger odlarna ett lager av halm på stråtaken, så att cirka 80% av solljuset stängs ute. Denna process gör bladen rika på klorofyll, därav den intensivt gröna färgen på matchapulvret. De bästa tebladen plockas för hand. Tebladen ångas och torkas sedan direkt efter plockning. Matchan mals i kraftiga stenkvarnar, till ett fint, luftigt pulver. Med sin anrika historia till grund har
matcha på senaste år vuxit i popularitet som en unik, trendig smaksättare.
I Japan vägs traditionellt den lätt bittra smaken upp genom att man äter en liten sötsak tillsammans med teet. Den krämiga och rika smaken passar bra ihop med mejeriprodukter, därför passar matcha utmärkt som smaksättare i klassiska, västerländska efterrätter.
INSTRUKTIONER FÖR ER KOPP MATCHA, ENLIGT KONSTENS ALLA REGLER:
För att tillreda en kopp matcha på traditionellt japanskt vis behöver du ett par specialredskap:
chanshaku – spade i bambu
chawan – teskål
sieve – metallsil
shansen – trävisp i bambu
högkvalitativt matchate
Värm upp vatten till ca 80 grader (inte så att det börjar koka, men nästan). Fyll din chawan med vatten så att skålen värms upp. Häll ut vattnet och torka skålen torr. Detta görs för att matchapulvret inte ska bli kallt. Mät upp en skopa matchapulver med chanshakun. Sila ner pulret genom sieven. Rör ner allt matchapulver från kanterna av chawan med shansen. Vispa teet kraftigt i sicksackrörelser tills ett skum bildas (bubblorna ska se ut ungefär som i champagne). Häll upp matchateet i muggar eller drick direkt ur chawan.