välj olja med omsorg
En bra frityrolja ska kunna hettas upp till höga temperaturer utan att brytas ner. Om det börjar lukta bränt om fettet är det bortom räddning.
Avgörande är oljans rykpunkt. Om du hettar upp oljan över dess rykpunkt börjar fettet brytas upp i sina beståndsdelar och förstöras. En lämplig frityrolja bör ha en rykpunkt på minst 220°c. Några vegetabiliska oljor som möter detta krav är majsolja, solrosolja, jordnötsolja och kokosolja. Majs- och solrosolja är dock inte optimala för fritering på grund av sitt höga innehåll av fleromättat fett, något som gör att oljorna vid hög upphettning riskerar att brytas ner och bilda onyttiga transfetter.
Bästa valet är en olja som är rik på mättat och enkelomättat fett. Undvik dyra, kallpressade oljor, dessa innehåller restämnen som gör dem instabila vid höga temperaturer. En blek, raffinerad olja passar bäst för fritering, vårt förstaval är jordnötsolja. Andra stabila frityroljor är raffinerad kokosolja, varmpressad rapsolja och druvkärneolja. En frityrolja, speciellt framtagen för ändamålet, är också ett utmärkt val.
Säkra temperaturen
Använd gärna en termometer för att säkra rätt temperatur på oljan. Tänk på att oljans temperatur sjunker när du lägger ner något svalare i den, så se till att hetta upp oljan till rätt temperatur mellan omgångarna. Vid fritering ska oljan hålla runt 175- 180°c.
rätt kastrull och redskap
Välj helst en tjockbottnad kastrull. I en tunnbottnad kastrull kokar oljan upp snabbare, men på ett mer oförutsägbart sätt. Använd en hålslev eller kökspincett i metall som redskap. Håll dig gärna undan från plastredskap då dessa släpper ifrån sig skadliga ämnen vid höga temperaturer.
vatten är oljans värsta fiende
Vatten som möter kokande olja kan resultera i explosioner. Om du ska fritera något fuktigt, se till att skaka av överflödig frityrsmet och vätska innan du sänker ner maten i frityroljan.
salta aldrig innan fritering
Salt drar till sig vatten, vatten som lägger sig på ytan av maten. Rätt läge att salta är direkt när du lyft upp maten från frityroljan, då har saltet störst chans att fastna.
rätt ordning
Ska du fritera flera olika saker, spara det som smular och är fuktigt till sist, dessa kontaminerar oljan mest. Låt det inte blir för trångt i kastrullen utan fritera i mindre omgångar.
återanvänd oljan
Det går utmärkt att använda frityroljan mer än en gång. Se till att sila den ordentligt och använd inte oljan för länge, den kommer att brytas ner och förstöras med tiden. Håll ögonen öppna för varningstecken som att oljan börjar ryka, luktar märkligt eller ändrar färg.