Vegourmet - det medvetna matmagasinet

  • Nyheter
  • Artiklar
  • Recept
    • Samarbeten
    • Kontakt
  • Ladda ner Plantry
  • Sök

Mighty miso

Plantry

Enkel & smart matplanering

Planera din vegovecka med utvalda recept från Vegourmet och andra vegokockar. För iPhone och iPad.

Plan your meals with Plantry Shop your meals with Plantry Cook your meals with Plantry
text: Rain Lundström, foto: Maggie Soltani

Den salta, fermenterade sojabönspastan miso är en viktig smaksättare i det japanska köket. Basen består av sojabönor, den japanska fermenteringskulturen koji, salt och spannmål.

Sin unika karaktär får mison under en fermenteringsprocess som sträcker sig från några veckor till flera år. Miso har en unik, salt och aromatisk smak, med en tydlig karaktär av umami – den femte grundsmaken. Med ett högt innehåll av både proteiner, vitaminer och mineraler har miso länge uppskattats för sina välgörande egenskaper. 

Utanför det asiatiska köket är miso främst känd som den varma soppan som serveras innan sushi, men användningsområdena är många. Till sallader, dressingar, såser, buljonger och soppor bidrar miso med unik karaktär. Tillsätt alltid miso i slutet av matlagningen, annars förlorar den mycket av sin smak. Miso har lång hållbarhet, köp hem en burk och experimentera! De japanska, lokala variationer av miso är många. Smakspektrumet sträcker sig över både sött, salt, beskt och syrligt, beroende på region. Vilket spannmål som tillsätts, samt längden på fermenteringsprocessen avgör karaktären på mison.

Följande tre varianter av miso, finns vanligtvis i asiatiska livsmedelsbutiker:

AKA MISO

röd miso
Har en kraftigt, saltig smak. Används gärna till smakrika soppor, marinader och dressingar.

SHINSHU MISO

varierande färg, från ljusgul till mörkbrun
Den vanligaste mison, kan användas till allt du vill ha miso i, från soppor till glaseringar.

SHIRO MISO

vit miso
Har den kortaste fermenteringsprocessen och har en mildare och sötare smak. Perfekt till lätta soppor. Trevlig som smakmässig ersättning till mejeriprodukter, till exempel i potatismos.

Vegoinspiration, läckra recept & gröna tips – skriv upp dig på vårt

Nyhetsbrev

Läs också

recept
MISOGLASERAD AUBERGINE
recept
MISOÅNGAD BOK CHOY
recept
ÄRTSOPPA MED MISO & ÄPPLE
artikel
RUNDTUR I ASIATISKA LIVSMEDELSBUTIKEN
artikel
Verdammt lecker, Berlin!
artikel
Kärlek till pasta
artikel
VEGANGUIDE TILL SAN FRANCISCO
nyhet
YiPin lanserar Sveriges första tofuburgare
artikel
KRYDDA MED LJUD
recept
Bánh mì
recept
BAO MED CHILIMARINERAD TOFU & KORIANDER
artikel
10 veganska guldkorn i Göteborg

@vegourmetmagasin
Följ oss på Instagram!

Vegourmet

Kontakta oss

hej@vegourmet.se

© 2021 Filibaba AB