Sin unika karaktär får mison under en fermenteringsprocess som sträcker sig från några veckor till flera år. Miso har en unik, salt och aromatisk smak, med en tydlig karaktär av umami – den femte grundsmaken. Med ett högt innehåll av både proteiner, vitaminer och mineraler har miso länge uppskattats för sina välgörande egenskaper.
Utanför det asiatiska köket är miso främst känd som den varma soppan som serveras innan sushi, men användningsområdena är många. Till sallader, dressingar, såser, buljonger och soppor bidrar miso med unik karaktär. Tillsätt alltid miso i slutet av matlagningen, annars förlorar den mycket av sin smak. Miso har lång hållbarhet, köp hem en burk och experimentera! De japanska, lokala variationer av miso är många. Smakspektrumet sträcker sig över både sött, salt, beskt och syrligt, beroende på region. Vilket spannmål som tillsätts, samt längden på fermenteringsprocessen avgör karaktären på mison.
Följande tre varianter av miso, finns vanligtvis i asiatiska livsmedelsbutiker:
AKA MISO
röd miso
Har en kraftigt, saltig smak. Används gärna till smakrika soppor, marinader och dressingar.
SHINSHU MISO
varierande färg, från ljusgul till mörkbrun
Den vanligaste mison, kan användas till allt du vill ha miso i, från soppor till glaseringar.
SHIRO MISO
vit miso
Har den kortaste fermenteringsprocessen och har en mildare och sötare smak. Perfekt till lätta soppor. Trevlig som smakmässig ersättning till mejeriprodukter, till exempel i potatismos.