Ordet "julep" var från början förknippat med medicin, och härstammar från det persiska ordet för rosvatten. Idag förknippas ordet framför allt med den klassiska amerikanska cocktailen mint julep.
Originalet hävdas ha blandats med rom, och efter det var också cognac populärt under en tid. Idag får man i de allra flesta fall amerikansk whiskey i sin julep, men experimentera gärna med olika spritsorter. Ryktet säger att gin ska vara fantastiskt i en välgjord mint julep.
Vår tonka julep har vi gjort med rye whiskey, en tuffare amerikansk whiskey som gifter sig fantastiskt med bittra smaker och sötma. Serverad med fint krossad is, och antingen sugrör eller med en julepstrainer över isen (som på bilden) och drucken från kanten. Se till att inte snåla med myntan, garnera med ett kraftigt knippe precis där man sätter näsan när man dricker för absolut bästa upplevelse.
Ingredienser
- 1 cl
- sockerlag
- 3
- frusna körsbär
- 1/4
- riven tonkaböna
- 1 ordentlig handfull
- mynta
- 1/2 tsk
- Angostura bitters
- 5 cl
- Rye Whiskey
Gör så här
Muddla försiktigt socker, mynta och körsbär i botten av glaset eller i en metallkopp.
Riv ned en kvarts tonkaböna och tillsätt bitters och whiskey.
Rör om ordentligt utan is först och fyll sedan glaset eller koppen med krossad is. Rör om igen tills drinken är iskall.
Toppa upp med mer krossad is innan du garnerar drinken och serverar.