Krämiga linser är något av det bästa vi vet. Dessutom är det en av sparrisens allra bästa smakkamrater. Tillsammans med bakad lök blir detta en rätt som fungerar fint på egen hand eller som del av en somrig buffé.
Ingredienser
- 2 dl
- gröna linser
- 2 ½ dl
- havregrädde
- 1 msk
- koncentrerad grönsaksfond
- några kvistar
- färsk
- timjan
- 10
- steklökar
- 1 knippe
- sparris
- 2
- lagerblad
- ½ dl
- vitt vin
- mald svartpeppar
- flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Ställ in lökarna med skal på en ugnsform och baka i cirka 15 minuter.
Koka under tiden linserna al dente. Dela lökarna på mitten och plocka isär dem i de olika skikten.
Sjud linserna i grädde tillsammans med lagerblad, vin, peppar, salt och timjan tills grädden börjar tjockna och linserna är helt mjuka.
Stek sparrisen i olivolja med salt och peppar i cirka en minut, tillsätt runt en deciliter vatten och sjud någon minut till. Servera med linserna och löken.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.