För att få olika konsistenser i soppan är det gott att lägga i lite färska grönsaker precis innan servering. Här toppar vi en värmande och vacker saffranssoppa med färska spenatblad och tomater. Just lite syrlig smak är extra gott till saffran, och här framhäver tomaterna det bästa hos den dyrbara kryddan, samtidigt som de fräschar upp.
Ingredienser
- 1
- gul lök
- 2
- vitlöksklyftor
- 2
- morötter
- 200 g
- rotselleri
- 0,25 g
- saffran
- 8 dl
- utspädd grönsaksbuljong
- 1 msk
- tomatpuré
- 1 pkt
- kikärtor, eller ca 2 ½ dl egenkokta
- 2 dl
- havregrädde
- 200 g
- körsbärstomater
- 50 g
- färsk spenat
- salt och peppar
- olja, till stekning
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala rotsakerna och skär dem i små tärningar.
Hetta upp olja i en gryta och fräs lök och rotsaker i fem minuter på låg värme. Tillsätt saffran och låt det fräsa med en kort stund.
Häll över buljongen och tomatpurén och salta lätt. Låt soppan koka i ungefär tio minuter, tills rotsakerna är mjuka.
Tillsätt kikärtorna och havregrädden och smaka av med salt och peppar.
Rör ner spenat och halverade körsbärstomater precis innan servering.