Tänk om kring din vanliga pizzatopping och prova nya råvaror! Denna läckra variant tar smak från något av det bästa hösten har att erbjuda: pumpa och äpple!
Ingredienser
- 50 g
- färsk jäst, för matbröd
- 3 dl
- fingervarmt vatten
- 1 msk
- socker
- ½ dl
- olivolja
- 1 tsk
- salt
- 7 + 1 dl
- vetemjöl special
- ½
- matpumpa, eller butterputsquash
- 2 dl
- cashewnötter, blötlagda minst en timme
- 1
- vitlöksklyfta, pressad
- 2 msk
- näringsjäst, kan uteslutas
- 1 ½ dl
- havregrädde
- 1
- stort svenskt äpple, eller 2 små
- 1-2 dl
- tomatsås, länk egen
- salt
- peppar
PIZZADEG
TOPPING
Gör så här
Pizzadeg: Lös upp jästen i 1 dl av det fingervarma vattnet. Tillsätt socker, olja, salt. Rör så att det löses upp och tillsätt resten av vattnet.
Rör ner 7 deciliter av vetemjölet, lite i taget, samtidigt som du blandar, knåda ihop till en smidig deg. Läck med bakduk och låt degen jäsa i 30 min eller till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200°c. Mjöla ett bord med det resterande mjölet och stjälp ut degen. Knåda i någon minut. Kavla ut degen till cirka en halv centimeter tjocklek.
Tärna matpumpan smått och rosta i ugnen i 30 minuter.
Mixa cashewnötterna, vitlöken, näringsjästen och havregrädden, salta och peppra. Tärna äpplet smått.
Lägg degen på en plåt. Bred ut tomatsås över pizzadegen. Sprid ut pumpa och äpplen över pizzan. Klicka på cashewsåsen. Grädda i ugn på 225°c i ca 15 minuter. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.