Mixade cashewnötter tillsammans med näringsjäst ger en krämig sås som är utmärkt ersättare till ost på pizza. Karamelliserad lök ger en söt och god pizza.
Ingredienser
- 50 g
- färsk jäst, för matbröd
- 2 tsk
- socker
- 1 tsk
- salt
- ½ dl
- olivolja
- 3 dl
- vatten, fingervarmt
- 7 dl
- vetemjöl special
- 4 dl
- cashewnötter, blötlagda 6 timmar
- 1
- vitlöksklyfta
- ½ dl
- näringsjäst
- salt
- 2
- stora gula lökar
- ½
- purjolök
- 1 kruka
- Färsk timjan
- flingsalt
- olivolja
PIZZADEG
OSTSÅS
TOPPING
Gör så här
Pizzadeg: Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten i en degbunke. Rör i lite mjöl i taget till en fast och elastisk deg. Spara lite mjöl till utbakning av pizzan.
Lägg tillbaka pizzadegen i degbunken och jäs under bakduk cirka 25 minuter.
Baka ut pizzadegen med kavel på mjölat bakbord.
Sätt ugnen på 225°C.
Mixa cashewnötter, vitlök, näringsjäst och salt till en slät kräm. Strimla löken och purjolöken tunt.
Stek den gula löken på medelvärme tills den får en fin karamelliserad yta.
Sprid ut cashewkrämen på pizzadegen. Strö ut den karamelliserad löken och den strimlade purjolöken. Grädda i 20 minuter, tills pizzan är fint gyllenbrun. Toppa med rikligt med färsk timjan, salt och olivolja. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.