Ugnsbakade rotsaker är gott till väldigt mycket, inte minst till pasta! Här har vi bakat rödbetor ganska hårt i ugnen, så de fått en god – på gränsen till rökig – smak, och sedan rört ner i nykokt pasta tillsammans med havrefraiche och kryddor.
Ingredienser
- 800 g
- rödbetor
- 2-3 dl
- havrefraiche
- 1
- vitlöksklyfta
- några kvistar
- Färsk timjan
- salt och svartpeppar
- olja
- pasta till 4 personer
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Skala rödbetorna, dela dem i mindre bitar och lägg dem i en oljad form tillsammans med lite salt.
Baka i ugn ungefär en halvtimme, tills rödbetorna är genommjuka och har börjat få färg – de ska liksom ha torkat lite på ytan.
Koka pastan i en gryta, enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i grytan. Häll i rödbetorna, havrefraichen och timjan.
Riv över vitlöksklyftan, salta och peppra och blanda ordentligt. Servera genast, gärna med lite solrosfrön att strö över.