Ris som bas i efterrätter är vanligt i Asien där en mängd olika varianter förekommer. En av våra favoriter är thailändskt sweet sticky rice. Detta recept lånar inspiration från thaiklassikerna med en härlig kokoskrämighet och påtaglig sötma, men vår kokospudding görs på helt vanligt basmatiris. Lite extra sting får puddingen från ingefära. Till servering väljer vi inlagda päron och kokosflarn, men låt fantasin flöda och variera gärna med andra toppings.
Ingredienser
- 3 ½ dl
- basmatiris
- 1 l
- sojamjölk
- en burk
- kokosmjölk
- 2 dl
- socker
- ½ dl
- råsocker
- ca 2 cm
- färsk ingefära, skivad
- inlagda päron
- kokosflarn
- lönnsirap
TOPPING
Gör så här
Häll ris, sojamjölk, kokosgrädde, socker, råsocker och ingefära i en kastrull med lock. Sjud upp och rör om då och då.
Sjud i 40 minuter på låg värme, tillsätt mer sojamjölk om gröten blir för tjock.
Ställ in gröten i kylskåp och låt den svalna.
Servera gröten kall med inlagda päron, kokosflarn och lönnsirap.