Testa en vegoversion av den traditionella persiska köften gjord på nötter, bönor och bulgur. Krämig kronärtskocksdipp, len jordnötsdipp och pressad citron lyfter smakerna till höjden. Grundrecept på vegansk majonnäs hittar du här!
Ingredienser
- 1 dl
- skalade pistagenötter
- 1 dl
- valnötter
- 1
- vitlöksklyfta
- 1 burk
- kikärtor, eller 2,5 dl egenkokta
- 1 knippe
- färsk koriander
- 2-3 cm
- färsk ingefära, riven
- 1 ½ dl
- kokt bulgur
- ½ dl
- ströbröd
- 1
- liten rödlök
- 1 msk
- tomatpuré
- 1 ½ tsk
- rökt paprikapulver
- 1 tsk
- salt
- 1
- liten chili
- 2 dl
- sesamfrön
- 2 msk
- olivolja
- ½
- aubergine
- 1 dl
- vegansk majonnäs
- 5
- kronärtskockshjärtan
- 1
- vitlöksklyfta
- 1
- litet knippe färsk mynta
- 2 tsk
- citronsaft
- salt
- svartpeppar
- 2-3 dl
- olja
- 1 dl
- osötad sojamjölk
- 1 msk
- senap
- 1 tsk
- äppelcidervinäger
- 1 krm
- salt
- 2
- schalottenlökar
- 1 msk
- olivolja
- ½
- finhackad röd chili
- 1 burk
- kokosmjölk
- 2 msk
- jordnötssmör
- 2-3 cm
- ingefära
- 2 tsk
- tamari
- 1
- lime
- 6
- pitabröd eller tunt bröd
- ärtskott, eller groddar
- 1
- rödlök
- 1
- citron
KÖFTE & AUBERGINE
KRONÄRTSKOCKSDIPP
MAJONNÄS
JORDNÖTSSÅS
TILL SERVERING
Gör så här
KÖFTE & AUBERGINE
Mixa vitlöken och tre fjärdedelar av nötterna i matberedare tills de är fint mixade men inte till mjöl. Tillsätt kikärtor, koriander och riven ingefära, mixa till en smulig smet, skrapa ner från mixerns kanter vid behov.
Häll i resterande ingredienserna, utom de återstående nötterna och ströbrödet. Mixa till en slät smet. Häll i nötterna och ströbröd, mixa hastigt, behåll vissa grövre nötbitar i smeten.
Forma köftesmeten till avlånga små biffar, panera i sesamfrön. Addera mer ströbröd om smeten är för lös, alternativt vatten om den den är för torr.
Stek köften på medelvärme i olivolja, vänd försiktigt.
Skiva auberginen i tunna skivor, stek i rikligt med olivolja tills de får gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper i några minuter.
KRONÄRTSKOCKSDIPP
Mixa majonnäsen med kronärtskockshjärtan och vitlök.
Finhacka myntan och blanda i. Rör ner citronsaft och smaka av med salt och peppar.
MAJONNÄS
Blanda senap och mjölk, ringla sakta ner oljan medan du mixar med en stavmixer. Fortsätt hälla ner olja till en fast och tjock majonnäs.
Häll i vinäger och smaka av med salt.
JORDNÖTSSÅS
Finhacka löken och fräs den i olja. Tillsätt chili, det tjocka lagret högst upp i kokosmjölkburken och jordnötssmör. Låt koka ihop några minuter på låg värme.
Tillsätt riven ingefära, tamari samt lime, koka i någon minut till.
Servera köfte och aubergine i pitabröd med dippsåserna, pressad citron, ärtskott och hackad rödlök.