Vi misstänker att de lediga dagarna i påsk är till för att du ska ha tid att baka den här efterrätten. Tänk på att montera den precis innan servering, då marängerna riskerar att bli lite ledsna annars.
Ingredienser
- 1 pkt
- växtbaserad vispgrädde
- ½ tsk
- MALEN KARDEMUMMA
- 1 msk
- lönnsirap
- 1 pkt
- kikärtor, bara spadet (2 dl)
- 1 ½ dl
- strösocker
- ½ tsk
- färskpressad citron
- ½ tsk
- vaniljsocker
- 3 dl
- björnbär, färska eller frysta
- 1 msk
- lönnsirap
- 2
- grapefrukter
- färsk körvel
- ett gäng
- färska björnbär
Kardemummaglass
Maräng
Björnbärssås
Garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 100°C. Vispa grädden med kardemumma, ringla sedan ner lönnsirap och vispa ihop. Klicka ut grädden på en bricka och frys in.
Vispa kikärtsspadet fluffigt, tills bara luftigt skum återstår.
Tillsätt socker, citron och vaniljsocker. Vispa länge, till en fast maräng, tills bunken går att vända upp-och-ner.
Klicka ut i rundlar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen cirka 1,5 h, ställ sedan ugnsluckan på glänt och låt stå i minst 1-2 h till, tills marängerna är hårda och torra.
Mixa björnbären med lönnsirap i en matberedare.
Filéa grapefrukten genom att skära ut det rena fruktköttet, och lämna kvar de sega hinnorna som omsluter klyftorna.
Lägg upp kardemummaglass, maränger och grapefrukt, antingen på en stor bricka eller på serveringsfat. Toppa med körvel och björnbärssås. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.