Grönkål kan inte beskrivas som annat än en riktig kylskåpshjälte under de kalla månaderna. Den förgyller allt från grytor och pastasåser till smoothies och sallader. Här serverar vi den i form av en enkel och god soppa, som blir extra matig med tillskott av vita bönor.
Ingredienser
- 2
- medelstora potatisar
- 1
- gul lök
- 7 dl
- utspädd grönsaksbuljong
- 200 g
- grönkål
- 1 burk
- stora vita bönor, eller 2,5 dl egenkokta
- 3 dl
- havregrädde
- Skalet från en citron
- 1 dl
- vitt vin
- neutral olja, till stekning
- havrebaserad creme fraiche
- Fröer, t.ex solros och pumpa
- krasse
Till topping
Gör så här
Skala potatisen och skär den i kuber, cirka 3 centimeter stora. Hacka löken grovt. Hetta upp neutral olja i en kastrull.
Stek potatis och lök cirka 5 minuter i kastrullen.
Häll på grönsaksbuljongen och låt koka i cirka 5 minuter tills potatisen är mjuk.
Ansa grönkålen genom att skära bort den hårda stammen i mitten. Tillsätt grönkål till grytan, låt koka tills kålen mjuknat.
Tillsätt bönor, grädde och vitt vin. Riv ner det yttre citronskalet och rör om. Mixa soppan slät med en stavmixer eller hög blender.
Rosta fröna i en torr stekpanna. Servera soppan varm och toppa med crème fraiche, rostade fröer och krasse.