Det går fint att göra en riktigt god sockerkaka helt utan ägg. Hemligheten kan inte förklaras med en enskild ingrediens som ersätter äggen, utan handlar snarare om att nå den rätta kombinationen, och proportionerna, för en god, saftig, luftig kaka. För att skänka denna variant extra mumsighet lägger vi till en bit mandelmassa.
Ingredienser
- 4 dl
- vetemjöl
- 4 dl
- socker
- 2 tsk
- bakpulver
- 1-2
- vaniljstänger, de urskrapade fröna
- 4 msk
- rapsolja
- 1 ½ dl
- växtgrädde
- 1 ½ dl
- växtmjölk
- 100 g
- mandelmassa, riven
- 1 tsk
- mald kardemumma
- mjölkfritt margarin, att smörja formen med
- ströbröd
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vanilj i en bunke.
Vispa ihop olja, mandelmassa, kardemumma, sojagrädde och sojamjölk i en annan bunke.
Rör ihop de två blandningarna.
Häll smeten i en smord och bröad form, grädda 25-30 minuter. Använd en provsticka för att se om kakan är klar, stickan ska då vara torr efter ett stick i kakan.
Låt kakan svalna helt innan du tar ut den ur formen. Servera.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.