Chips och dipp kan dra något gammalt över sig. Dessa kryddiga blomkålsbitar infriar alla drömmar om ett perfekt kvällssnack. Friterade heta godbitar som dippas i en smakrik vegansk ostsås, vi borde nog varna för att du riskerar ligga sömnlös över dessa.
Ingredienser
- 1
- blomkålshuvud, ca 1 kg
- 3 dl
- vetemjöl
- 33 cl
- ljus lageröl
- 1 ½ msk
- bakpulver
- 2 msk
- majsstärkelse
- 1 l
- neutral olja, till fritering
- 50 g
- mjölkfritt margarin
- 2 ½ dl
- valfri hot sauce, t ex Frank’s hot sauce
- ½ dl
- srirachasås
- 1 dl
- cashewnötter
- 2 msk
- smulad fast tofu
- 2
- ljus misopasta
- 1 msk
- tahini
- 2 tsk
- dijonsenap
- 3 msk
- b-jästflingor
- 2 tsk
- ättika
- 3 msk
- naturell sojayoghurt
- ½ dl
- hackad salladslök
- ev ½ kruka
- FÄRSK PERSILJA, hackad
- selleri, i dippvänliga bitar
buffalo hot sauce
blue cheese-dip
till servering
Gör så här
Börja med att skölja och torka av blomkålshuvudet. Skär det sedan i ganska stora buketter, cirka 3-4 centimeter på längden och bredden.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, majsstärkelse och öl i en skål och låt dra en kvart. Vispa sedan upp smeten tills den är tjock och klibbig.
Värm upp raps-, solros- eller annan neutral olja i en kastrull till 160-190°C, det ska inte börja ryka eller bubbla om oljan. Låt stå på medelvärme.
Doppa blomkålsbuketterna i smeten, ett par stycken i taget, och fritera i oljan 5-7 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Smält margarinet i en stekpanna och häll sedan i hot sauce och sriracha.
Vänd de friterade blomkålsbuketterna i såsen så att de täcks av ett jämt lager sås. Servera med selleri och blue cheese-dip.
blue cheese-dip
Blötlägg cashewnötterna i en deciliter vatten cirka 45 minuter. Häll bort vattnet och mixa sedan alla ingredienser, förutom salladslök och eventuell persilja, med 1 deciliter nytt vatten tills blandningen är slät. Tillsätt salladslök och/eller persilja. Servera med selleri och buffalo cauliflower.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.