Det är något med goda grejer inslagna i deg som gör att det så gott som alltid blir oemotståndligt. Tre riktigt goda exempel hittar du här. Ta med dem i en matlåda, servera på buffé, plocka med ut på promenad eller ät dem helt enkelt till middag tillsammans med en stor sallad.
Ingredienser
- 50 g
- jäst
- 3 dl
- vatten, ljummet
- 1 tsk
- salt
- 1 ½ msk
- olivolja
- ca 8 dl
- vetemjöl
- 4 dl
- kokta svarta bönor
- 2 dl
- krossade tomater
- ½ dl
- majs
- 3
- vitlöksklyftor
- 1
- färsk röd chili, finhackad
- 1 dl
- hackad mandel
- 1 näve
- bladpersilja
- 1 tsk
- kummin
- ½ tsk
- malen spiskummin
- ½ tsk
- MALEN KORIANDER
- havregrädde, till pensling
- salt
PIROGDEG
FYLLNING
Gör så här
Pirogdeg: Blanda ut jästen i vattnet och rör tills den löst upp sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 50 minuter.
Kavla ut till knappt en centimeters tjocklek. Skär eller stansa ut rundlar av degen.
Fyllning: Stek vitlöken. Tillsätt tomaterna och bönorna och majsen. Tillsätt kryddor och nötter. Låt koka ihop under 10-15 minuter. Tillsätt vatten om fyllningen blir för tjock.
Vik piroger enligt beskrivning nedan. Lägg pirogerna på en smord eller bakplåtspapperklädd plåt och pensla dem med havregrädde. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Låt pirogerna svalna på galler innan servering.
SLUTNA PIROGER
Lägg ungefär en deciliter fyllning i mitten av varje degrundel. Vik över ena kanten till en månformad pirog, nyp ihop kanterna.
HALVÖPPNA PIROGER
Lägg ungefär en deciliter fyllning i mitten av rundeln. Vik upp kanterna och låt dem överlappa fyllningen lite. Nyp ihop kanterna likt pirogerna på bilden.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.