Det här receptet ger en riktigt god chili med fyllig smak, perfekt att bjuda på när man är många – eller när man vill ha matlådor för hela veckan! Bönorna kokas klart medan du gör tomatsåsen, och här kan man givetvis välja sina favoritsorter. Vi använde bruna bönor och black eye-bönor, det blir fantastiskt gott! För en hetare chili, smaka av med någon stark sås på slutet, till exempel tabasco – eller låt var och en droppa efter eget tycke. Och missa inte den sotade majsen, den tar måltiden till nya höjder!
Ingredienser
- 2 dl
- black eye-bönor, torkade
- 1 dl
- bruna bönor, torkade
- 2
- gula lökar
- 3
- vitlöksklyftor
- 2
- röda chilifrukter
- 1
- färsk röd paprika
- 2 tsk
- malen spiskummin
- 1 tsk
- MALEN KORIANDER
- 1 200 g
- krossade tomater + 1 dl vatten, (3 pkt)
- 1 krm
- malen kanel
- 1
- lagerblad
- salt och peppar
- tabasco, eller annan stark sås
- olja, till stekning
- 3-4
- majskolvar
- havrefraiche
TILL SERVERING
Gör så här
Lägg bönorna i blöt över natten. Häll av vattnet och koka bönorna i nytt vatten, utan salt, i 25-30 minuter, tills de mjuknat. Häll av kokvattnet och ställ åt sidan.
Gör såsen medan bönorna kokar: Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka chilin och skär paprikan i bitar.
Hetta upp rikligt med olja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och chili på
medelvärme tills löken börjar mjukna, cirka 3-5 minuter. Tillsätt spiskummin och koriander och låt fräsa ytterligare någon minut.
Häll i tomatkrosset, kanel och lagerblad, skölj ur tomatpaketen med en deciliter vatten som du häller ner i grytan. Salta och peppra och låt tomatsåsen puttra i minst 20 minuter.
Blanda ner de kokta bönorna och smaka av med ytterligare salt och peppar. Smaka av med Tabasco eller annan stark sås om du vill ha en hetare chili.
Grilla eller stek majskolvarna tills de fått fin färg, och skär sedan av majskornen med en kniv. Servera chilin med majskornen och en klick havrefraiche, och gärna även ett gott bröd eller ris.