Vem behöver boeuf när det finns beets? En härligt värmande gryta som sprider fantastiska dofter i köket.
Ingredienser
- 2 tsk
- olivolja
- 3
- schalottenlök, hackade
- 4
- vitlöksklyftor, finhackade
- 6-7
- polkabetor, skalade och skurna i kvartar
- 6
- morötter, skalade och hackade i medelstora bitar.
- 2 tsk
- tomatpuré
- 2
- timjankvistar
- 2
- lagerblad
- ½ tsk
- muskot
- 2 ½ dl
- rött vin
- ½ l
- utspädd grönsaksfond
- 3
- portobellosvampar
- 2 nävar
- små skogschampinjoner
- 2 dl
- puylinser
- salt
- peppar
- några timjanskvistar
Till servering:
Gör så här
Värm upp en gryta till medelvärme med lite olivolja, stek lök och vitlök.
Lägg i betor och morötter, fräs i någon minut. Tillsätt tomatpuré, timjan, lagerblad, muskot, salt och peppar. Fräs i ytterligare någon minut.
Häll ner rödvin och låt vätskan reducera till hälften.
Häll i fonden och låt koka i 10 minuter.
Skiva svamparna och stek i en stekpanna i lite olja. Skölj linserna. Tillsätt svamp och linser till grytan. Sjud tills betor och linser är nästan mjuka. Lägg i svampen, smaka av soppan med salt och peppar. Sjud tills betor och linser är helt mjuka.
Servera grytan med några timjankvistar.