Meze skulle vi kunna äta varje dag utan att tröttna. Här är en riktigt härlig plockrätt med massor av smak och len aubergine. Lägg till oliver, pitabröd, kronärtskockshjärtan och annat gott vid sidan om så bildas en obestridlig smaksensation. Vill du inte grilla egen paprika hittar du ofta inlagd, grillad paprika färdig på burk på orientaliska hyllan i vanliga mataffärer. Receptet på den läckra hummusen med svamp, rostade kikärtor och annat gott hittar du i Vegourmet nr 1/2017.
Ingredienser
- 1
- stor aubergine
- 2 dl
- syltlök
- 2 dl
- strimlad grillad paprika
- 2
- vitlöksklyftor, rivna
- 2 msk
- sesamfrön
- ½ msk
- spiskummin, malen
- ½ tsk
- kummin, malen
- 2 msk
- tahini
- 2 msk
- olivolja
- svartpeppar
- flingsalt
- neutral olja, att steka i
- tahini
- olivolja
- ev buskkrasse
Till servering
Gör så här
Skala auberginen, skär den i medelstora kuber och stek i rikligt med olja tills auberginen börjar mjukna.
Tillsätt resterande ingredienser, sänk värmen och fortsätt stek tills ingredienserna blandats ihop ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på serveringsfat. Toppa med tahini och olivolja vid servering.
Är du över 20 år?
Här finns tips på drycker som passar till rätten. För att ta del av dessa behöver du vara minst 20 år.