En skvätt äppelcidervinäger i degen ger munken ett intressant sting som gör oss saliga av lycka. Vi klickar i lite äppelmos i degen också, för en ännu mer framträdande äppelton.
Ingredienser
- 50 g
- jäst
- 200 g
- mjölkfritt margarin
- 4,5 dl
- sojamjölk
- 1 dl
- socker
- 1 tsk
- salt
- 15-17 dl
- vetemjöl
- 2 msk
- äppelmos
- ½ dl
- äppelcidervinäger
- 2 dl
- strösocker
- ½ tsk
- kanel
TOPPING
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll ner mjölken, blandningen ska vara fingervarm. Börja med att hälla ner ungefär en deciliter av vätskan för att lösa upp jästen. Häll sedan ner resten.
Blanda ner socker, salt, äppelcidervinäger, äppelmos och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda degen i 15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Kavla ut degen till några centimeters tjocklek. Stansa ut munkstora ringar med en stålcylinder eller ett glas. Stansa ett litet hål mitt i cirkeln (deghålen kan du fritera till små »doughnutholes«, eller knåda tillbaka in i munkdegen, för att göra fler munkar).
Värm upp oljan i en kastrull. Prova om oljan är varm genom att fritera en liten bit deg, det ska bubbla ordentligt när du lägger ner den. Fritera några munkar i taget, låt dem rinna av på hushållspapper.
Doppa och vända munkarna i socker och kanel direkt efter fritering.