Vad sägs om krispig seitan, tofutataki och rabarbersorbet med mandelmjölksskum? Det är några av inslagen på Viking Lines nya vegomeny som serveras under april och maj. Vegosatsningen är en del av rederiets 100 års-firande, som vigts åt att lägga fokus på gröna värden och hållbarhet.
– Utgångspunkten för vår nya meny har varit att skapa Östersjöns bästa och smakrikaste gröna meny. Vi slår ett slag för hållbara kulinariska värden och använder närproducerade och rena råvaror i så hög grad som möjligt. Samtidigt hoppas vi kunna övertyga en och annan skeptiker om att grön mat kan vara en fantastisk upplevelse, säger Bodil Ståhl, restaurangchef på Viking Line.
Vi har såklart provat oss igenom den veganska delen av menyn och rekommenderar alla en kryssning under våren! Klarast lysande höjdpunkten på menyn är den mumsiga huvudrätten med både hemgjord seitan och hemgjord vegansk färskost. Till de gröna rätterna har riktigt fina naturviner matchas.
Viking Lines Spring & Green-temaveckorna pågår 3 april – 31 maj, vegomenyn serveras på samtliga fartyg.
Hela menyn hittar du här (OBS: rätterna på bilderna är smakprovsportioner!):
Förrätter
- Rostad sparris, picklad sparris, nässelpesto, citronskum och rostade hasselnötter (vegansk)
- Tofutataki med citron-sesamwasabi, glasnudlar och gurksallad (vegansk)
Huvudrätter
- Rågpolenta, västerbottensost, stuvad vårkål och mörk kumminsås (lakto-ovo-vegetarisk)
- Krispig seitan, hemlagad vegansk färskost, rökt aubergine, puré på valnöt och röd chilipeppar, granatäpple och sky på rostad lök (vegansk)
Efterrätter
- Mandelmjölksskum, rabarbersorber, sockrad rabarber, mandelkaramell och rostad mandel (vegansk)
- Äppelparfait med vit choklad och kamomill (lakto-ovo-vegetarisk)