Foto: Madeleine Landley
Till Årets Kock 2017 är vegetariska smårätter den första tävlingsrätten. Till finalen i februari har de åtta deltagarna som uppgift att skapa fem smårätter av grönsaker, varav minst två ska vara varma.
Till skillnad från internationell Bocuse d’or där deltagarna ska ta fram en helt vegansk rätt satsar Årets Kock på lakto-ovo-vegetariskt. Rätterna ska med andra ord vara fria från kött, medan ägg, mejeri och ost är tillåtna.
Så här säger Utvecklingsgruppen för tävlingen Årets Kock, i vilken Markus Aujalay, Årets Kock 2004, och Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, ingår:
– Tävlingsuppgiften ligger helt rätt i tiden och är en utveckling av förra årets ena tävlingsuppgift då 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserade proteinet. I årets tävling har Årets Kock tagit uppgiften ytterligare ett steg och har helt uteslutit proteinet, säger Jonas Dahlbom.
Årets Kock är SM i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Finalen hålls den 2 februari 2017 i Malmö. På finaldagen har finalisterna 4 timmar och 10 minuter på sig att färdigställa den första tävlingsrätten som serveras i 14 portioner.
– Många restauranger idag arbetar redan med att lyfta fram det gröna på tallriken och låta proteinet vara ett komplement. Årets Kock ligger i framkant och vill driva branschen mot mer hållbar utveckling, Hanna Halpern, VD Årets Kock.
Vi hejar på de åtta finalisterna och ser fram emot att se vad de tar fram för gröna kreationer!