Att kocktävlingen satsar på växtbaserat grundar sig i en strävan efter att återspegla modern matlagning i linje med sin tid. Deltagarna i årets stora final kommer därför att presentera en tallrik som är 100% växtbaserad!
Tävlingsdeltagarna har en månad på sig att ta fram det vegetariska recept som ska skickas in till Bocuse d’or-organisationen den 30 december. Rätten presenteras sidan under finalen som äger rum den 24-25 januari 2017.
Reglerna för den vegetariska tallriken;
- Deltagarna måste förbereda ett recept och presentera det på 14 identiska tallrikar. Rätten får vara varm, kall eller både och. Kockarna får välja från en råvarulista bestående av 146 produkter, som inkluderar frukter, grönsaker, spannmål, frön och baljväxter.
- Deltagarna får lägga till ytterligare två produkter som är representativa för sitt land, ifall dessa inte finns den försedda listan av råvaror. Detta för att låta rätterna spegla kulturella och kulinariska arv. Geografisk specialitet och originalitet kommer stå för 20 % av de poäng som rätten tilldelas.
- Mejeriprodukter och smaksatta oljor får inte användas, rätten ska med andra ord vara 100% vegansk.
Sveriges representant i Bocuse d’or är kocken Alexander Sjögren. Vi önskar honom all lycka, och ser fram emot att se vad världens bästa kockar tycker platsar på en riktigt bra vegansk tallrik!