Dryckesexperten Ray McIntosh har tagit fram ett veganskt recept på en perfekt Irish coffee. Idag, den 17 mars, firar Irland sin nationaldag – Saint Patrick’s Day. Ett ypperligt tillfälle att avnjuta en av Irlands mest framgångsrika dryckesexporter: Irish coffee. Ray McIntosh veganska variant på den populära drinken görs med originalwhiskeyn men helt utan animaliska mejeriprodukter.
– Irish coffee är en fantastisk drink men det är viktigt att alla stegen får lika mycket kärlek. En balanserad och mångsidig irländsk whiskey behövs, liksom bra kaffe och socker. Så kronan på verket: en grädde som både smakar bra och lägger sig rätt. Jag provade flera olika alternativa gräddsorter och fann att med Alpros sojagrädde går det att få nästan exakt samma smak som med vanlig grädde, förklarar dryckesexperten Ray McIntosh.
Den veganska varianten av Irish coffee hittar du på Tap Room på Kungsholmsgatan 31 i Stockholm.
Så gör du en Vegan Irish Coffee
20 cl hett vatten
1 matsked brunt farinsocker
10-12 cl hett kaffe
2-3 cl vispad Alpro sojagrädde
4 cl Tullamore D.E.W.
1. Fyll glaset med hett vatten och häll sedan av det igen, för att få upp värme i glaset
2. Fyll glaset med en matsked brunt farinsocker
3. Häll i 4 cl Tullamore D.E.W. i glaset
4. Slå på 10-12 cl hett kaffe
5. Blanda ingredienserna och rör om i glaset
6. Vispa/skaka upp Alpro sojagrädde
7. Placera 2-3 cl vispad sojagrädde i glaset med hjälp av baksidan av en sked
Redo att serveras!