Enligt Statistiska centralbyrån slängs en halv miljon ton ätbar mat och dryck i sopor och hälls ut i avlopp i svenska hushåll varje år. Det blir drygt 50 kilo mat och dryck per person. Det som slängs motsvarar ungefär ett kilo per person och vecka. Varje vecka hela året.
PR-byrån Prat PR har tillsammans med undersökningsföretaget Yougov genomfört en undersökning gällande konsumenters inställning kring några av de viktiga frågorna för livsmedelsbranschen idag; matsvinn och matsäkerhet. Det de undrade var: Varför slänger vi svenskar så mycket mat och litar svenskarna på matkvaliteten?
Resultaten från undersökningen visar att nästan hälften av svenskarna, 47 procent, bestämmer sig redan i affären för att man inte ska slänga någon mat, genom att planera bättre vad som ska hamna i kundvagnen. 32 procent köper bara det som man tänker äta upp. 22 procent, var femte svensk, köper mindre förpackningar för att slippa slänga mat som inte blir uppäten.
Svenskarna har tidigare litat på sin mat och sina matleverantörer. Man har köpt det som finns i butikerna och litat på att det är rätt, nyttigt, säkert och i lagom stora förpackningar. Men något har hänt. Undersökningen visar att det finns mycket kvar att göra för att minska matsvinnet och för att öka konsumenternas förtroende för svenska och importerade livsmedel. Bara var tredje svensk (32 procent) har förtroende för svensk livsmedelsindustri och endast 16 procent, knappt en av fem har förtroende för importerade livsmedel.
– Vår undersökning visar att många konsumenter tycker att de vet för lite om hur de ska göra, vad som är rätt och fel när det gäller livsmedel, vanor och ansvar. Och man efterlyser riktlinjer och guidning från landets myndigheter inom livsmedel, och från livsmedelshandel, säger Gabriella Finnborg, vd på Prat PR.
Så här är det när det gäller den svenska maten som slängs:
- Nästan hälften av alla svenskar, 48 procent, slänger lika mycket mat nu som de gjorde för ett år sedan. Lite färre, 44 procent, slänger mindre mat nu.
- 63 procent vill veta mer om hur de ska sluta slänga så mycket mat.
- 81 procent vill slänga mindre för att det är ekonomiskt slöseri att slänga mat.
- 57 procent vill slänga mindre för att det vore bättre för miljön att inte slänga mat
- 24 procent vill att maten ska räcka till fler människor på jorden, istället för att några slänger mat.
- 57 procent vill göra något för att sluta slänga mat. 31 procent vill inte göra något.
- Det är många som aktivt väljer att hushålla bättre med den mat som köpts till hushållet.
- 70 procent tar vara på maten och fryser in mat och matrester.
Fakta: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 1-3 februari 2017 har sammanlagt 1011 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.