Vi välkomnar en vegansk nyhet i smörhyllan! Zetas nya BreOliv fyller ett tomrum med ett krämigt bredbart smöralternativ utan tillsatser och med härlig smak av olivolja. Nya BreOliv innehåller bara fyra ingredienser. 72% kallpressad olivolja, 18% sheanötsfett samt lite salt och vatten.
Med BreOliv vill Zeta bidra till lite sundare och godare vanor. Enligt Livsmedelsverket äter 8 av 10 svenskar för mycket mättat fett. 10 procent av det dagliga fettintaget kommer från det fett som används på mackan.
-När jag flyttade till Sverige såldes olivolja på Apoteket. Det var inget fel med det, för olivoljans hälsoeffekter var sedan länge kända för mig och andra från medelhavsområdet. Jag fick idén om en bredbar olivolja år 2000, och sedan dess har jag arbetat med att utveckla produkten. Det visade sig mycket svårare än jag trodde, om man som jag inte ville använda vare sig palmolja eller andra tillsatser, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.
En central del i produktutvecklingen har varit att ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt. Nästa utmaning var att förädla olivoljan till fast form utan tillsatser.
-Till sist hittade vi sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt och växer i Afrika. Scheanöten innehåller ett fett som har fast form i rumstemperatur. Genom att blanda olivolja med sheanötsfett får BreOliv en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando.
Som serveringsförslag tipsar Fernando Di Luca om en macka med BreOliv, avokado, tomat och lite färska örter. Prova i helgen!
Receptet på bruschetta med vegansk bönröra hittar du på Zetas hemsida här!