På lilla glassbaren Morelli säljer veganglassen som smör i solsken. Efter att en kund efterfrågat havremjölk till kaffet var steget inte långt innan glassdiskarna fylldes med fler och fler veganska varianter.
– En tjej kom in och frågade om vi hade vegansk mjölk, då visste jag knappt vad det var för något. När vi tagit in havremjölk tänkte jag direkt – finns det mjölk som är vegansk kan jag såklart göra riktigt god glass som är vegansk, berättar ägaren Andrea Morelli.
Paret Andrea Morelli och Lisa Hedström har drivit Morelli i drygt 1,5 år. Andrea har en bakgrund som ägare av hyllande Perché no i Florens, en glassbar som idag finns listad som en av världens tio bästa av National Geographics.
– När vi började med vegansk glass fick vi experimentera en massa. Våra andra recept har vi haft med oss jättelänge, men det finns ju inga recept från 1939 på havreglass. Vi har provat alla möjliga veganska mjölker och baser. Oatlys iKaffe är den vi tycker fungerar bäst eftersom det är mycket fett och bra balans i den, säger Lisa.
Dagsfärska glassar är en av hemligheterna bakom Morellis smakrika och krämiga glassar. Allt som finns i glassdiskarna har producerats samma morgon, utan undantag. Veganska sorbeter har stått på menyn från start, och nu har utbudet utökats med krämiga havreglassar i smakerna som byts ut från dag till dag. Vid vårt besök finns havrebaserad pistage, amarena och choklad, samt sorbet av jordgubb och hallon att välja bland. Andra succéer från glassmenyn har varit tiramisu, after eight, nutella och hasselnöt.
– Jag tycker själv att den veganska pistageglassen är godare än det andra. Annan glass har man ju grädde i, och det blir lätt att gräddsmaken täcker pistagesmaken. Veganglassen får man en jättefin balans på.
Morelli har sedan en tid tillbaka arrangerat glasskvällar; kvällar då restaurangen är stängd och då slutna sällskap får prova på att göra glass tillsammans. Under hösten kommer man lansera konceptet i en vegansk version. Planer på att utöka den matiga menyn till mer veganskt finns också, också redan idag finns en vegansk focaccia med grillade grönsaker på menyn. Även om Morelli inte har några planer på att byta ut samtliga glassmaker mot veganska så låter de gärna veganglassen ta mer plats. Hittills har responsen har varit överväldigande positiv.
– Det har varit så positiv respons så att det inte är klokt. En vanlig glass kan ju inte alla äta. En veganglass kan ju alla äta, då behöver man inte välja bort någonting. Så desto mer efterfrågan det blir, desto mer veganglass blir det! Säger Lisa.
Morelli Espressobar & Gelateria
Adress: Hantverkargatan 78
Öppettider: mån-fre 8-18 / lör 10-17
www.facebook.com/Morelli-Espressobar-Gelateria