basmati
Ett indiskt ris med nötig karaktär. Bör blötläggas 30 minuter innan det kokas för ett jämt kokresultat. Kokt är riset lätt och fluffigt. Riset finns både som vitt och brunt. Perfekt till indiskt.
carnaroli
Det optimala risottoriset. Carnaroliris har högre halt av stärkelse än arborioris som ofta används för risotto. Detta gör att riskornen behåller sin form vilket resulterat i en mindre grynig risotto.
jasmin
Ett thailändskt ris med något blommig doft. Riset är lite klibbigt som tillagat och är lätt att äta med pinnar. Bör alltid sköljas innan det kokas. Perfekt till en wok eller vid sidan om andra rätter. Inte optimalt att steka då det tenderar att falla sönder.
rött råris
Ett fullkornsris med fyllig och nötig smak. Den fina färgen kommer, precis som hos svart ris, från antioxidanten antocyanin. Rött ris tar ganska lång tid att koka och kan med fördel blötläggas. Rött ris är gott till exempel i sallader.
råris/fullkorn
Råris är opolerat ris där riskornens yttre hinna finns kvar. Fullkornsris är en form av råris som är behandlat för kortare koktid. Riset har en något nötig smak och grov konsistensens. Fullkornsris finns i en mängd sorter, på bilden syns basmatiris i fullkornsvariant.
svart råris
Klassas ofta som det nyttigaste riset då det är rikt på antioxidanter. fiber och mineraler. Riset är ganska klibbigt som tillagat och är vanligt att använda i asiatiska risbaserade efterrätter, men lämpar sig precis lika bra till woker och annat.
grötris
Grötris är ett ris med runda, vita riskorn som faller sönder och klibbar ihop vid kokning. Utöver att använda det till gröt passar riset perfekt att göra klibbiga efterrätter på, eller i nödfall istället för sushiris.
vildris
Vildris är egentligen inget ris utan ett gräs. Smaken är nötig, med en säregen karaktär. Blötlägg helst i några timmar innan kokning. Vildris säljs ofta uppblandad med annat ris då rent vildris är dyrt. Ett proteinrikt ris som är gott till en wok.